Iklan

Ahad, 21 April 2013

Fungsi E-Manage Blue Piggyback

Salam sejahtera,

     Aku tertarik dengan sebuah artikel mengenai fungsi piggyback e-manage blue dari web http://gsrterbalik.twilight-tentation.net/t360-fungsi-penuh-e-manage-blue-vs-safc2... Oleh itu aku amik keputusan untuk simpan maklumat tersebut supaya mudah untuk aku rujuk. Harga e-manage blue ketika ini aku semak paling murah RM 600 sehingga RM 1000 pun ada.... Paling murah klik di sini...


     Fungsi E-Manage Blue adalah :-
1- Air Flow Adjustment Map – Jadual 16 X 16 (RPM vs throttle position) digunakan untuk mengawal A/F sensor @ MAP sensor sebelum dihantar ke ECU bagi tujuan Fuel Enrichment Upgrade Injector

2- Mengawal injector sehingga 150% dari injector asal.

3- Upgrade Air Flow Meter

4- Mengawal A/F sensor yg telah dinaik taraf Boost Limiter Cut Setting

5- Mengnyahkan had boost (bg kete turbo) Anti Stall Engine Feature


6- Mengstabilkan idle ketika throttle ditutup (untuk kerete turbo) dan penggunaan Hi-Cam VTEC Setting

7- Menala system VTEC (utk kete Honda) Map Trace Feature

8- Membolehkan para tuner untuk menala setting enjin pada mana-mana Map (Ignition, Injection dll)

9- Real Time Display Feature, membolehkan para tuner untuk memerhatikan keadaan enjin semasa enjin beroperasi (memerlukan Laptop) Real Time Communication

10- Fungsi untuk komunikasi antara E-Manage dengan Laptop secara terus dalam saat (2, 3 @ 4)

11- Data Logging Feature, membolehkan para tuner untuk merekodkan dan memain balik data enjin

12-Security Setting Feature, membolehkan data dikunci dalam E-Manage (kata laluan diperlukan)

Sekian, sekadar menyimpan ilmu yang dijumpai...






DIY - Rebore Throttle Body Campro 1.6 Proton Persona

Salam sejahtera...

     Dah lama aku tak upload blog, kali ini aku nak kongsikan aktiviti DIY aku yang terbaru me'rebore throttle body campro. Daripada perbualan bersama dengan bro Qaixer sebelum ini di Johor Bahru semasa aktiviti 'paddle respon', tip yang diberikan adalah sudut potongan throttle body (TB) itu penting untuk memastikan aliran udara yg masuk dalam tekanan yang tinggi. Bahagian belakang TB pula tidak boleh di'rebore melebihi dari saiz tapak TB di intake manifold. Jika terlebih aliran udara akan bocor ataupun risiko untuk air masuk ke dalam intake manifold.

      Dari segi peralatan yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti DIY ini adalah :-
          1) Mesin drill
          2) Mata drill polish ( ada banyak bentuk & mungkin ada yang jual dlm bentuk tool kit )
          3) Kertas pasir gred 600 atau 800 & gred 1000 ( semua sekali ada 4 keping )
          4) Panetrate wd40 spray tin
          5) Kain bersih

     Pertama sekali, buka TB dari bahagian enjin kereta anda, kemudian sila rujuk turutan gambar di bawah untuk menjalankan aktiviti DIY rebore TB campro 1.6 :-

Gambar peralatan-peralatan yang digunakan...

Gambar permukaan belakang TB - bersambungan dengan intake manifold...

Gambar permukaan hadapan TB - bersambungan dengan air hose & air filter...

Tandakan dengan marker pen dengan ukuran yang hendak dibuang 1mm

Kemudian gelapkan permukaan yang telah ditanda tadi supaya proses membuang dapat dilakukan dengan lebih mudah dan terurus...

Fokus 1x...

Aktiviti port & polish dimulakan. Seelok-eloknya ada pengepit atau ragum yang besar untuk memegang TB. Jikalau tiada terpaksa buat seperti yang aku lakukan, sebelah tangan pegang TB sebelah tangan pegang mesin. Kadar kelajuan mesin drill mengikut keperluan seperti semasa membentuk bulatan luar gunakan kelajuan yang rendah atau sederhana.

Zoom lagi...

Bahagian belakang TB hampir siap.... Lepas ini polish dengan kertas pasir dengan gred yang kasar dahulu...

Bahagian belakang TB dah siap polish... Last sekali polish dengan gred kertas pasir 1000 dan spray dengan penetrat wd40 sekali....

Zoom lagi....

Next.... mulakan semula aktiviti menanda pada bahagian hadapan TB... Ukuran untuk dibuang sama seperti dibahagian belakang TB... 1mm sahaja...

Kemudian gelapkan permukaan yang telah ditanda tadi supaya proses membuang dapat dilakukan dengan lebih mudah dan terurus...

Ok... Bahagian hadapan TB dah siap port n polish... Selepas ini aktiviti memasang TB pada tempatnya...

Sisa habuk dari aktiviti port n polish throttle body campro 1.6...

    Keseluruhan proses rebore atau port & polish throttle body campro 1.6 ini mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk siap. Kos mata port & polish sebiji RM 12, aku beli 2 bentuk dan jumlah kos RM 24 + kertas pasir RM 6 untuk 4 keping. Semua sekali RM 30. Mesin drill jika dah ada satu bonus tu, jika belum ada dicadangkan beli yang harga sekitar RM 200 supaya lebih tahan untuk aktiviti yang lain kelak. Sekian, selamat mencuba buat member-member Proton Persona di luar sana...