Iklan

Ahad, 30 Jun 2013

Cara Menyemak Kod IMEI Pada Handphone Anda

Salam sejahtera,

     Kod IMEI adalah International Mobile Station Equipment Identity. Setiap handphones mempunyai nombor IMEI tersendiri. Oleh itu, mari kita semak nombor IMEI pada handphone anda untuk mengetahui sama ada handphone anda dikeluarkan oleh kilang original ke ataupun ciplak....

1. Hanya dail di ruang panggilan :  *#06#

2. Akan papar kod IMEI (International Mobile Equipment Identify)

3. Semak kod IMEI yang dipaparkan pada kedudukan yang ke-7 dan ke-8 

                      Contoh:  357597017906563  
     Ambil kod yang saya bold kan tu dan semak status kod-kod di bawah... 

4.  Status mengikut Kod IMEI pada kedudukan ke-7 dan ke-8.
  • 01 atau 10 : Dari Finland  (Verry Good )
  • 02 atau 20 : Dari China  ( Low Quality)
  • 00 dan 03 atau 04 : Dari kilang asal Handphone ( Best Mobile Quality)
  • 08 atau 80 : Dari Germany (Fair Quality)   
  • 13 : Dari azerbaijan (Very Bad Quality & Dangerous For Health )   
Setakat ini, hp aku adalah kod 00 best quality. Lega..... Takut kena tipu je kan manala kita tau sticker-sticker ni semua boleh buat...

Sekian, terima kasih....






Rabu, 26 Jun 2013

Permintaan Part, Aksesori Atau Cadangan Kepada Blog

Salam sejahtera...

     Sebenarnya aku telah mendaftarkan nama Eilarazi Enterprise di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan tujuan untuk cuba menceburi bidang perniagaan. Kebetulan pula isteri aku telah beberapa tahun menceburi bidang perniagaan secara online sejak 4 tahun lepas. Alang-alang daftar perniagaan macam-macam la aku letak untuk berniaga.

     Oleh itu, aku bercadang untuk menjual spare part atau part accessories secara online bermula dari blog ini. Mungkin kawan-kawan semua ada cadangan atau permintaan yang boleh dikemukan di ruangan komen di bawah dan juga sms aku ni no 013-3562796. Sebarang cadangan dan permintaan adalah amat dialu-alukan....







Rabu, 12 Jun 2013

DIY Defi Meter - Volt & Vacum.... Video Selepas DIY Berjaya Dilakukan

Salam sejahtera...

     Aktiviti terbaru aku adalah DIY Pasang Defi Meter Volt & Vacum pada Proton Persona milik aku. Artikel mengenai cara pemasangan akan menyusul kemudian. Aku paparkan video dahulu... Selamat menonton...