Iklan

Rabu, 24 Jun 2015

DIY - Upgrade Double Din Dvd Player Proton Persona Dengan Sistem Navigasi Gps

Salam sejahtera...

    Bagi pengguna Proton Persona, jika anda perhatikan radio player bagi keluaran pertama hanya single din tanpa usb port, manakala bagi model Elegance masih lagi radio player single din tetapi beserta dengan usb port. Itu sedikit kelebihan yang cukup bermakna walaupun bentuk player nya kurang menarik la bagi aku.




DIY - Masalah Brake Berbunyi? Mungkin Ini Dapat Membantu Anda

Salam sejahtera...

Dah lama aku tak post artikel berkaitan automotif dalam blog ini. So, kali ini aku nak kongsikan penyelesaian yang aku telah buat sendiri pada kereta aku yang masih lagi Proton Persona yang menjangkau umur 7 tahun. Untuk makluman sekalian, brake pad yang aku gunakan adalah jenis after market iaitu produk keluaran Bendix (General Ct) bagi kenderaan umum.

Lebih kurang ginilah brake pad nya...

     Prestasi semasa baru pakai ok jugak lagi-lagi dengan kelebihan yang ia ada iaitu tidak mudah berhabuk dan tahan lama berbanding brake pad original Proton. Tapi setelah beberapa seketika apabila menekan pedal brake jadi berbunyi. Lama jugak aku biarkan masalah ini berlarutan sehinggakan aku mempunyai masa yang sesuai untuk selidiki sendiri apakah punca yang menyebabkan brake pad ini berbunyi. Perhati punya perhati terlihat kesan pada disc brake seperti gambar di bawah ini....


     Cara terbaik yang aku pilih grinder pada brake pad supaya ia tak makan lagi pada line berkenaan. Grinder sudut pada brake pad yang menyentuh pada disc brake ini.

Perhatikan brake pad ini dah makan lebih dari yang sepatutnya

Beginilah sudut yang aku dah siap grinder

     Sebelum aku terlupa, tip yang perlu diingat oleh setiap pengguna kereta adalah setiap kali sebelum anda membuka tayar amatlah perlu anda membuat marking pada rim dan disc brake supaya apabila pemasangan tayar semula sama seperti kedudukan asal, jika lari kedudukan anda perlu membuat alignment tayar semula. Berbalik pula cerita pada brake pad ini yang telah aku grinder sudutnya boleh dikatakan hampir 85% bunyi semasa membrek hilang. Baki lagi 15% bunyi tu mungkin dari faktor lain yang aku belum kenalpasti lagi.

Sekian, selamat mencuba kawan-kawan sekalian.... Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca artikel kat blog aku ni....






Khamis, 18 Jun 2015

PRODUK KESIHATAN

Assalamualaikum..dapatkan produk kesihatan terbaik anda di sini...

Boleh juga hubungi isteri saya 013.356.2795 (eila) untuk konsultansi secara PERCUMA..khas buat anda...


http://eilarazimaster.blogspot.com/

Gambar 01 : Rangkaian produk shaklee


 Ketahui bagaiman isteri saya BERMULA dan jatuh hati dengan produk shaklee..dan sekarang beliau aktif untuk membantu ibu-ibu di luar sana terutamanya IBU HAMIL supaya tampil cergas dan cantik sepanjang KEHAMILAN...yang topi merah bawah tu "baby shaklee" :) alhamdulilah kulit paling cantik, gebu dan putih..paling aktif pun ya juga..hehe..penat ibu dia melayan tapi seronok sebab dia lah yang paling comel dan manja dengan ibu dan ayah... love u baby ;)




 Gambar 01 : Kepakaran Eila

U all boleh follow facebook beliau untuk keterangan lanjut dan dapatkan lebih banyak INFO tentang KEHAMILAN dan info pelbagai kegunaan dan kelebihan produk shaklee...
.

Oh ya..sempena PROMOSI yang shaklee bagi..korang boleh la belikan SET HAMIL untuk isteri tersayang ya... JIMAT BANYAK!! nak join member pun boleh lagi la JIMAT..FREE MULTIVITAMIN sebotol ;)

(✿◠‿◠)

✉ PM ke fb Eilarazi Master
☎ Call/Sms/WhatApp ke 013 356.2795


Support page :