Iklan

Ahad, 24 April 2011

Extractor Untuk Campro

Salam semua.. kali ini saya ingin berkongsi mengenai extractor yang sesuai untuk kereta anda...



Lazimnya, pemilik kereta berenjin campro akan mengeluh mengenai pick up awal enjin campro.. maksudnya bermula dari rpm 1k-3k, pick up dirasakan agak lembap pada masa ini. selepas rpm 3k baru la dirasakan power enjin campro sama ada berkuasa 1.3cc ataupun 1.6cc..



Antara jenis-jenis extractor yang terdapat dipasaran adalah :-
1- Hotbits
2- Powerzone
3- Zenden
4- Customize
5- Cap ayam

Harga sudah tentu bermula dari nombor 1 hingga 4 agak mahal berbanding dengan cap ayam... rata-rata >RM450. bagi yang banyak modal mungkin tidak ada masalah untuk memiliki extractor tersebut..



Tetapi, anda semua jangan risau, masih terdapat extractor berjenama yang dijual agak murah tetapi material yang digunakan adalah berbeza iaitu material yang digunakan adalah besi putih yang mempunyai kos agak rendah.

Anda boleh melayari laman web di bawah untuk mengetahui jenis-jenis extractor dengan lebih lanjut....

style="font-style:italic;">http://www.zerotohundred.com/newforums/engine-and-performance/36392-zender-extractor-for-most-of-malaysia-car-147.html





22 ulasan:

  1. aku sendiri xmampu lg nak tuko extractor wat mse dekat ni... mengiur tgok yg kilat2 2... hehe!

    BalasPadam
  2. try guna exaust set dari kedai exss work, gerenti puas hati

    BalasPadam
  3. mslhnye jauh tu kat kl.. lgpun aku dh trbuat full setup exhaust system sendri.. 2 kedai ekzos aku wat... install part by part nk rse perbezaan... stakat ni ok kot... header wegow 4-2-1, custom spiral bullet, mufler s-flow pro-1....

    BalasPadam
    Balasan
    1. campro pakai spiral? hahahaha...pakai la dulu..nanti vavle bunyi la x lama lagi..

      Padam
    2. skrg dh xpkai spiral sbb bising ckit... skrg pkai 2 inlet pipe lak utk tbg tengah...

      Padam
  4. Kisah benar :

    Last year aku wat keta aku standard ja Civic EK SO4 kat JFA..Total dari nenas sampai tabung belakang rm3800 tapi JFA da tak macam dulu pekerja pun Myanmar ja adoii..Lepas tu performance drop sebab dia balun pakai straight muffler..Nak wat camna sebab time pasang aku tinggal ja keta kat sana petang baru amik.Silap aku gak ler takley tunggu sebab 3-4 jam gak katanya baru siap.Harga tu untuk dua tabung + piping + muffler belakang..Result = Keta xbley blah...haishhh

    Bulan 4 hari tu ada member bagitau pasal EXSS WORKS ni sebab dia pun da pasang kat Wira standard dia aku pun pi la usha sebab member aku racun kata pickup n top ada plus consumption minyak save banyak.Aku pon pi kedai dia jumpa brader Shahrom x silap aku , benda pertama dia usha dulu extractor.Kalau korang dah pakai custom extractor ke apa , dia advice untuk pakai tukar ke standard balik.Sebab aku punya da memang stendet mandet , aku cuma kena wat tukar dua tabung tengah (tabung tengah ni memang takde la jual kat Wai Heng ke Wei Yip ke :D) , piping ngan muffler belakang.Gelak dia bila tengok muffler belakang aku pakai straight flow.Total semua RM2200 skali ngan muffler tip titanium.Siap pasang amik masa dekat 3 jam gak la.Hasil keja memang aku puas ati dari mandrel bend sampai welding.Even welding muffler tip tu pun dia welding dari dalam bukan luar.

    Da siap aku pun test dari kedai dia kat Setapak otw balik ke opis kat Kelana Jaya (kes mengular ni ekzos punya pasal)..First impression memang best dari segi pickup ngan top yang memang sebelum ni keta aku x penah dapat (dah la keta auto lak tu)..Pedal tekan sikit ja n memang smooth panjat bukit.Weekend aku p naik Genting xyah langsung drop gear balun pakai D ja keta auto.Consumption minyak aku isi RM50 dapat gie 275km..Jangan tanya sebelum ni consumption minyak aku berapa , memang tahap bedebah kuat gila makan minyak.

    Conclusion : Memang berbaloi g wat kat EXSS WORKS ni.Aku takdak benefit/komisyen ke apa ke.Aku cuma cerita based on experience.Tu sebab keta aku Honda , keta budak opis aku Saga kereta kebal isi full tank p balik Terengganu dapat 600km siap ada belen dua takuk lagi.Huh lagi save berganda2 dari aku (depends kat keta ngan mods la).Walaupun harga pricey sket tapi gerenti puas ati la compare masa aku wat kat JFA lagi mahal tapi...hurmm(bukan nk kondem tapi ni cerita betui)..

    Usha la FB dia search EXSS WORK..Ni no tokey dia nama Shahrom-0123085152..

    p/s : Tak semestinya macam kes keta aku kena buat semua..Kalu takde budget dia leh recommend buat yang mana dulu ikut budget.Kalau budget tak cukup dia suggest wat dulu dua tabung tengah , lain kali datang wat plak piping , last skali baru muffler belakang..Ikut budget la :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh... good sharing bro... aku penah dengo pasal EXSS Works ni... bnyk jgk dgo feedback yg baik dr customer dia...

      Padam
    2. apa yg bro atas nie ckp mmg btl.....

      Padam
  5. nak lagi best utk campro pakai 3 tbg tgh cam aku hehe..aku pnya setup ekzos exss work baek punya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nk kne wat kajian jgk ni nnt lg bnyk tbg tgh best sbb ape.... i want to know...

      Padam
  6. ko masuk fb exss work kat situ ko tgk koment yg dh pakai 3 tbg tgh kat situ ko bleh kaji..

    BalasPadam
    Balasan
    1. penah msuk sblm ni... bnyk sgt org post xlarat nk bc... hehe

      Padam
  7. so extractor tak payah tukar ke ? just bullet - piping - muffler? anon kisah benar ...huhu

    BalasPadam
  8. extractor kne tuko sbb bullet yg ganti catcon tu je dh dkat ngn hrga extractor... kat tmpt aku rm 180 tabung tu... extractor 4-2-1 hrga lbh kurg rm 250 dan 4-1 rm 180...

    BalasPadam
  9. harga extractor dah murah ke bro? sblm ni post kau wegow 450 //so pada pendapat kau..mana dulu nak buat eh.extractor ke? muffler ke? or tbung tgh tu/.budget tuk buat sekaligus sume blom ada lgi. nk dpt untuk jimat minyk or pick up skit. aku guna persona auto..
    mntk cadagn skali ape yg elok tuk persona auto klu nk tukar sume..tbung tgh bpe. n etc..tq bro..

    BalasPadam
  10. em, sblm ni aku termasuk kedai yg mhal... kat kg aku Tangkak aku tnye bru RM 250 je extractor 4-2-1... buat extractor dl bro pastu tbg tgh pastu bru mufler... mufler xde beza sgt klo tuko....

    BalasPadam
  11. Tmbh tabung lagi satu dulu bro..extractor biat dulu.engine pulling lagi kuat tork

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes... mmg aku dh tmbah satu lagi bullet... jdnye setting kete aku skrg extractor - midbox - bullet - muffler...

      Padam
  12. nk tnya..campro kalau pasang exaust cutout ada effect negatif tak kat enjin..sbb exaust cutout nie untuk tambah hp n tourqe

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku xde banyak info lagi pasal cutout exhaust ni... kalau rasa yakin & ada bukti prestasi lebih baik tak salah mencuba bro...

      Padam
  13. Salam satu malaya..sya ada sebiji cingkareng berwarna gold parking kat uma ( waja 1.6 manual MMC ) nak tukar extractor..nak minta pandangan para prof2 yang bijak lagi sana...Apakah extractor yg sesuai bagi kereta manual..4-1 or 4-2-1??yang peliknya nya..kebanyakan blog atau maklumat yang sya baca di internat adalah bercanggah..kata sebelah pihak 4-1 adalah sesuai bagi kereta Auto, manakala 4-2-1 untuk kereta manual..tetapi yang menimbulkan keraguan yang munasabah kat sini adalah sesetengah blog atau 4men exzos mengatakan sebaliknya..so para2 pembaca blog kereta yang mengetahui situasi sebetulnya dan sejujurnya..harap kongsi lah bersama2..sekian terimas...peace 4 u aLL..muuaahhhhh3x

    BalasPadam