Nuffnang Ads

Khamis, 14 Julai 2011

Punca Bunyi Bising Belting Proton Persona

Kali ini aku nak kongsikan pengalaman penyelenggaraan kereta Proton Persona aku.. Pada awal bulan Julai 2011, terdapat kehadiran bunyi pelik pada enjin bay kereta aku... mula-mula tu buat saje je... tapi dah lama-lama, tak tahan dengan bunyinye..

Aku pun mula mencari punca kehadiran bunyi di enjin bay. Akhirnya aku dapat mengenalpasti punca bunyi datangnya dari belting. Bunyinya agak halus tetapi sedikit kuat. Untuk menyelesaikan masalah bunyi dari belting itu, aku pun google la untuk mengetahui punca bunyi dari belting.

Dalam banyak-banyak maklumat yang aku perolehi, aku tertarik dengan kaedah penggunaan lilin pada belting dan membuat keputusan untuk meleretkan sedikit lilin pada pulley belting sebab kosnya yang sangat murah. Lagipun lilin memang dah ada kat dalam rumah aku. Setelah itu, aku pun meleretkan sedikit lilin pada pulley dan belting semasa enjin dihidupkan dan secara tidak langsung bunyi yang tidak menyenangkan itu pun hilang. Aku berasa lega seketika tetapi merasakan bunyi itu akan hadir semula dalam jangka masa tertentu..

Jangkaan aku benar rupanya..... tidak lama selepas itu, bunyi itu datang semula.. Aku membuat keputusan untuk menghantar kereta di bengkel kenderaan. Seorang mekanik telah cuba mencurah segayung air pada belting semasa enjin dihidupkan dan bunyi tersebut hilang lagi... Mekanik itu memesan kepada aku supaya datang semula jika bunyi itu hadir lagi..

Aku pun pulang ke rumah dan tergelak sendirian di dalam kereta sewaktu memandu disebabkan cara yang mekanik tadi lakukan amatlah mudah. 'Aku pun boleh buat' dalam fikiranku.. Apabila tiba di rumah, bunyi itu datang lagi... Fikiranku runsing... Aku pun keluar semula ke bengkel kereta untuk menukarkan 'tali kipas' ( ayat mekanik tu ) atau belting. Di bawah aku lampirkan beberapa lampiran gambar sewaktu pertukaran belting kereta aku :-

Secara fizikal dapat dilihat tali kipas / belting agak lusuh / lama



Ini adalah adjuster untuk belting Proton Persona



Adjuster ini bertindak untuk memastikan belting sentiasa dalam keadaan ketegangan yang dikehendaki. Berfungsi melalui spring dan harganya agak mahal iaitu RM 300 - 400



Belting telah tercemar dengan bendasing yang menjadi punca kerosakan / bunyi


Semasa proses penukaran belting ini, adjuster perlu dibuka untuk mengeluarkan belting lama. Tak susah pun aku rasa tetapi kereta perlu di'adjust' tinggi untuk membuka adjuster yang terletak pada bahagian bawah enjin.

Setelah selesai proses penukaran belting, enjin pun dihidupkan dan hasilnya amat mengembirakan aku kerana bunyi yang tidak menyenangkan itu tiada sehingga sekarang. Mekanik memberitahu aku bahawa belting yang lama agak keras dan tercemar dengan bendasing dan dari situlah punca bunyi bising itu wujud. Untuk pengetahuan anda, belting aku berusia 2 tahun lebih. Aku berpendapat penyelenggaraan berkala amat penting untuk memastikan kondisi enjin dalam keadaan yang cemerlang.... Sekian.....








114 ulasan:

  1. Salam..

    sblm cecah 80k mileage boleh tukar belt tk ?
    keta aku bunyi mcm tu dh lama, cuma buat dek je... ada effect lain tk? brape kos tukar belt?

    BalasPadam
  2. kete bunyi mcm dh lme sama ada bunyi belting kat luo atau iafm... klo bunyi mcm tikus belting luo dh rosak... aku punya pun jejak 2 tahun lebih kene tuko dlm rm 60 je...

    klo bunyi tak-tak tu iafm dh kaso... cre terakhir yg biase org wat tuko baru hrge dlm rm 260 aku survey kat proton spare part shop... klo nk masuk after market leh tp mahal giler rm 800... no flip or switch system like iafm...

    BalasPadam
  3. tukar kat bengkel luar ker? kt area mana ?... aku tinggal area bangi seksyen 8, selalu hantar service kt sc je. belum penah service kt bengkel luar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam..kalau sapa2 nk jimat kos..blu brg dn saya bole psg/repair ditempat saudara..rumah pon nole saya ada semua peralaran

      Padam
  4. saya berada di area Temerloh, Pahang.. sy buat kat bengkel luo je.. upah rm 10.. timing belt klo nk tuko tggu la 80k bru tuko... kete sy skrg dh 68k, dlm sbln lps check tali timing belt ok lg.. tp klo kete bru lg xsmpai 2 tahun wat la kat sc.. tnye org sc dl... syg waranty... aku lps 2 thn bru servis kat luo..

    BalasPadam
  5. ok, terima kasih saudara Fakhrul dengan maklumat yg berguna ni

    BalasPadam
  6. sama-sama bro... klo ada ape2 pengalaman untuk dikongsikan leh la email sy... leh sy posting utk dikongsikn bersma... :)

    BalasPadam
  7. salam satu malaysia.... saya pernah tukar water pump wira 1.3 ( kenderaan sendiri), masalahnya mungkin da lari timing engine... so amcm kita nak taw betul ke da lari timing dan amcm nak setting semula.. plzzz...

    BalasPadam
  8. em, oliver.. aku sbnrnye bukan mekanik pun.. hehe... tp xpe aku leh tlg tnye pd member bekas mekanik yg keje kat tmpat aku... ni jawapannye.. :-
    marking timingbelt kne selari dgn penanda dia.... dkat cam pulley dgn penandanya kne selari... nk tau kne bukak cover cam pulley dl... ape2 hal yg prlu dirujuk g ke bengkel kereta...- jwpn mekanik....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok tq... untk pengetahuan en fkrul... saya tak buka pulley atas... cuma saya buka pulley bawah ja ( crankshaft).. so adakah perlu saya ikut panduan mark pulley cam untuk dapat kan mark pulley crankshaf dgn tujuan naK dptkan timing asal? plz...

      Padam
    2. em, aku kne rujuk kat member mekanik tu jgk oliver... tp mse aku tuko light crank pulley hr tu xnmpk pulak mekanik setting timing.. dia main sumbat n ketatkn skru kat tgh je... xpe... nnt aku jwb blik nnt tp lmbt ckit sbb lps ni kne outstation... hrp mklum...

      Padam
    3. Oliver :- walaupun bukak sikit pun timing belt.. kene tgok jugak marking dia balik.. Klo silap2 esok kene overhoul enjin lak.. - From Mekanik Pencen

      Padam
    4. ok...tq 4 u info... emmm... biasanya klu top overhoul brapa yer... bab org kata rm600.00... mahal jg yer heheheh

      Padam
    5. kawan aku ckp buat top overhoul kene standby kasar rm 700.. :) klo motor lps grandball msti sdap... kete pun mesti la lg sedap trutme kete yg dh berumor....

      Padam
    6. ok tq broo....ats info yg bro bg.. i like blog.

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. aku panggil bunyik tu bunyik cengkerik. aku gunakan Jetsen silicon liquid letak kat belt untuk hilangkan bunyik tu

    BalasPadam
  11. kereta ambe ade juga bunyi dari enjin bay..tapi bunyi tu datang time enjin sejuk atau mula-mula nak start enjin saje..sc atau mekanik tak dapat kesan sebab bila sampai sana enjin dah ok..camne yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunyi mcmane tu bro? ada ape2 modifikasi atopun gajet tmbhn ke?

      Padam
  12. ade..pasang electric voltan stabilizer je 1 set..antaranya kabel tu sambung dari bateri ke alternator dll..ade effect bunyi ke..

    bunyi tu kasar gak la tapi bukan dari iafm..mcm dari belting..yang jadi masalahnya time sampai sc atau mekanik,hilang la bunyi tu..lepas tukar timing belt pun masih bunyi lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok... cb time pg2 start tu time bunyi simbah ngn air ckit kat belting tu.... klo trus senyap kne tuko la tu mksudnya....

      Padam
  13. belting dan timing belt bukan dalam 1 kit ker fakhrul??ke kena beli asing2??

    BalasPadam
  14. klo g kedai spare part nk bli 1 set timing belt dia bg timing belt bos... klo nk bli belting luo tu kne ckp nk bli belting aircond... hehe..

    BalasPadam
  15. oo belting air cond..tq bos

    BalasPadam
  16. Salam hahah terkena juga kereta saya ..saya naik neo cek cek ader lam bro punya blog ....thnxs bro aku simbah air hilang keta umur dua tahun lebih gelabah jugak td hahah berguna la infomasi bro ...x paham adjustble tu tambahan pada belt ka ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... oo... ok la tu... tp mmg 2 thn lbh dh leh tuko belting luo tu... modal dlm rm 70-80 shj... adjustable tu mmg dh ada kat kete bro tu... sume kete yg gne enjin campro dia bg adjustable tu... ibaratkan klo kat basikal speed le run yg ada shimano tu... yg auto adjust rantai basikal klo tuko speed... sme gak prinsip kat kete proton skrg...

      Padam
  17. Thnxs bro ...bunyi tu da balik semak nya...kali ni da tukor altentor sampai dua biji ada lgi bunyi tu alahai ....apala nasib ...belt semua tuko da....waterpump ada kena mengena x ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. knpe tuko alternator? biase last choice tensioner belt hrge dlm rm 250... ni gmbonye... http://img.rnudah.com/images/78/7866282823.jpg
      alternator klo bateri cpt kong bru tuko biasenye... skrg ni klo simbah air lg kat belt bunyi x? belt baru kn...

      Padam
  18. minta tulun masalah sama tapi bila on aircon dalam 10 minit atau dah panas ia terus bunyi dah campak air dah bagi spray pada belt sama juga bunyi ajer ..adakah tensioner bell..aduh waduh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo... ada kemungkinan belt tensioner tu dh rosak... belt tu longgar ke terlalu tegang bro? cb double check blik ngn mekanik yg pakar... em, mse sejuk xbunyi ke? klo time bukak aircon je bunyi kne check compressor kot... sbb kete aku hr tu time on aircond je ada bunyi kasar ckit... aku spray panetrate lubricant kat pulley compressor tu... mgkn dh bnyk sgt habuk2 n tanda2 bearing dh ketat.... lepas aku sray kat compressor tu trus hilang bunyi...

      Padam
  19. Masa sejuk enjin sedap saja bunyi da naik pans ....pusing pusing idle keta bunyi tu ada ....dulu bunyi panjang skg kejap kejap ja ....pape pon thnxs tau bro ....saya x pandai sgt ,..hahah kalo tuko campuleey hilang bunyi 2?ada kata waterpum goyang pon ader aduh pening

    BalasPadam
  20. klo tuko campulley tu yg gune timing belt punye belt... hehe... yg belting aircond, power stering, water pump, compressor sekali tu yg belt kat luo tu.... yg belah timing belt dlm cover warne hitam tu.... ada beza bro....

    BalasPadam
  21. salam.bro org tmloh kan? kdai mn yg bagus kat tmloh kalau nk sebis persona ni. yg xdok tipu2 n workmanship baik punye..kalau bleh yg ada buat pdt skli. tq.

    BalasPadam
  22. w'slm... kedai klinik turbo tau x kat temerloh.... biase yg msuk bgkel ni bnyk kete bmw lama... ada wat PDT skali... hrge standart bando la.... yg pomen melayu tu ada sorg member jgk.... klo stakat nk tuko minyak htm n servis minor leh try bgkel aircond dpn pejabat kesihatan temerloh... kedai di tgh bkn yg dihujung blok bangunan... klo bli minyak kat situ dia amik servis rm 6 shj...

    BalasPadam
  23. kdai dpn kshatan tu tau kot.kat sungai tu kan? klinik turbo plak yg mn satu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan.... bkn depan klinik kesihatan.... depan pejabat kesihatan.... sebaris dgn kuil hindu.... klinik turbo kat belakang bank islam... baris kedai belakang...

      Padam
    2. salam...numpang tanya masalah yang sama dia bunyi pada belt belah luar masa ari ujan atau langgar lopak air...itu masalah longgar ke ketat sangat? em..atau kena tukar baru? :)

      Padam
    3. kne bawak kete g bengkel jugak tu... tgok sama ada terlalu ketat ato pun dh longgar... aku xbrani nk bgtau ape2 sbb belum ada pengalaman kne kat kete sndri mcm tu....

      Padam
  24. as salam semua.. tumpang tanya,, aku punya persona pun ada bunyi macam tikus tu jgak.. tapi klu xbkak aircond dia slow je.. bila bukak aircond dia trus dia kuat bunyinya.. xhenti2 lak 2.. tnya kat kedai dia cakap sama ada coil atau bearing aircond? ye ke x ea?? klu sebab aircond npe masa xon aricond pun dia bunyi gak walaupun skit..

    BalasPadam
  25. cb ko gerak-gerakkan sikit ventilation aircond / blower aircond kat dashboard tu... aku rse sirip aircond kat proton persona kurg fit sikit...

    BalasPadam
  26. lepas tukar timing belt kat proton,baru jadi kat kereta aku.ada kemungkinan jugak ke sebab ada bendasing kat belt tu?

    BalasPadam
  27. yup... mmg mudah bunyi... klo dpt pkai 2 thn tu dh kre ok la...

    BalasPadam
  28. Assalam tuan..enjin persona sy ad mengeluarkn bunyi seperti bunyi mesin jahit..adakah bunyi itu dtg dari tappet atau mana2 komponen?bagaimanakah untuk mengatasi masalah tersebut..tq tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'slm... em, ada 2 je punca bunyi mcm tu... satu iafm & yg kedua purge valve... mula2 check dl purge valve kedudukan dia kat atas iafm... jika bunyi kuat kene tuko xleh repair... harga dlm rm 120... kalo iafm bunyi leh repair je.. rm 50... cari FB Qaixer Han

      Padam
  29. Assalam. saga sy pon ade bunyi mcm bunyi tikus gak. dye bunyi mase bukak air cond. kalau tutop air cond xde bunyi lngsung. lpastu bile kete nk gerak ade bunyi mcm nk drift. apakah maksud bunyi itu??? adakah bunyi belting??? ramai yg bgtaw kalau bunyi bile bukak air cond tu problem kt timing belt. Betol ke??? Mohon di balas pertanyaan ini cepat2.
    Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslam... aku rasa bunyi belting je tu... kereta kalo lum sampai 80,000 km xperlu risau pasal timing belt... kos tuko belting luo tu dlm rm 80 je...

      Padam
    2. RM 80 je...Tu tukar tukar belt je ke atau dengan set dye sekali... yg terbaru sy ushar kt forum laen kalau bunyi tikus mase nk buka air cond tu problem kt kompressor...konfius pulak rasenya...yg ckp problem kt tensioner bearing ade jugak... tu mcm mne pulak ek??? bole jelaskan x??? terima kasih...

      Padam
    3. Ok.. aku bru teringat dl kete aku pun penah kena time bukak aircond ada mcm bunyi tikus... jd aku spray dgn 4D spray tin tu nk kasi pelincir ckit pd pulley compressor. Mgkin bearing mcm nk haus... yg peliknya smpai skrg dh xbunyi lg... satu lg time servis aircond elok letak minyak compressor pd hose aircond. Utk jaga compressor spya xcpt rosak... hrga dlm rm 30 kot...

      Padam
    4. Ooo yeke... thanks untuk info yg diberi.

      Padam
  30. Adjuster tu ade nama lain kn??? Sy pnggil bnde tu Tensioner. Tensioner sy pon problem jugak. Bawak gi bengkel dye ckp tensioner ade problem. Dye ade bunyi cengkerik bile air cond hidup lpastu bile tutop air cond ade bunyi mase kita tekan minyak. Harga tensioner tu dalam RM160.00 dan Rm240.00, tapi yg RM 90++ pon ade gak. Awal tahun nanti baru tukar sbb belom ade bajet lg. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup... ada banyak gred... yg pastinya yang paling murah paling cepat rosak...

      Padam
  31. salam..lokasi pulley compressor yang nak spray 4D spray 2 kat mana lokasinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... copy link url kat bwh ni paste ke url pc anda...
      http://www.rpmcat.com/images/31201c.JPG

      Padam
  32. Salam..baru2 nie kereta persona saya pun ada masalah yg sama. Tiap kali on kan aircond mesti ada bunyi be'decit..decit kat bahagian belting dah sembur minyak pun masih bunyi gak...lps ganti belting baru pun masih gk ada bunyi yg sama...apa masalah sbnrnya...mohin bantuan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalam.. Bunyi mcm cengkerik ke??? Kalau bunyi tu mungkin tensioner bearing kot... Try la bwk cek dkat bengkel. Bunyi tu biase bile kita bukak air cond je atau masa kita tekan minyak masa nk gerakkn kereta. Kos nk tukar tensioner bearing tu pon dlm bawah RM 200 siap pasang.

      Padam
    2. klo gitu malang sekali belt tensioner la yg kne tuko...

      Padam
    3. @yusof kahidir, kt mana tukar tensioner bearing bwh rm 200 tu? Kete saya nak kena tukar bendalah tu. Skrg tgh survey Bengkel nk utk tukarkan dia. Mohon WhatsApp saya, 016-9202565. Tq

      Padam
    4. Sy br tuka belt tensioner ori rm350. Persona dh 8 tahun. Mgkin bro yusof kate bwh rm200 tu ikut gred gk kot. Lgpn thn 2014, ni dh 2017. Hrga brg naik skali ganda dh kot. ;-(

      Padam
  33. salam bro. nk tanya kereta persona saya bila ambik corner dlm 80km- ke atas ada bunyi xmenyenangkan la. bunyi macam bila tayar langgar line kuning atas jalan tu..strereng pon de gegar sikit bila corner. proble drive shaft ke bro?

    BalasPadam
  34. wslm... bunyi berseret ke ape tu? biase persona ada bunyi time langgar lubang yg dalam... bunyi kuat...

    BalasPadam
  35. xtaw nk ckp la bro bunyi dia cmner... lebih kurang duk duk duk duk ( bila kereta langgar line kuning utk slowkn kereta kat jalan raya tu).. time corner je bunyi.. stereng pon de gegar sekali time bunyi... yg bunyi kuat bila laggr lubang tu mmg de.. tu pon xtaw problem pe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo.. aku pun xde pengalaman masalah macam tu lagi... kena bwk kete g kedai tayar lepas tu sruh mekanik tu bwk kete dgn anda sekali test jalan corner smpai kluo bunyi tu... nnt tau la dia ape yg kena check...

      Padam
  36. ok bro..kena p bawak kedai la bru taw..tq bro

    BalasPadam
    Balasan
    1. bro dah dapat jwapan ke. sbb kreta persona saya pn jadi cm tu skrg. ape sebab ye

      Padam
    2. bro dah dapat jwapan ke. sbb kreta persona saya pn jadi cm tu skrg. ape sebab ye

      Padam
  37. kete saye lg sdap..bunyi bsing time pg2 bile da pnas ok ,bwak g kedai tkar mcm2,timing bell,water pump,bracket ntah pe2 lg jejak 5 rat tp bunyi msih kekal lpas tu mekanik tu ckp kna tuko minyak hydraulic plk sb myk pekat cgt...adesh mntg2 aq pompuan...huhuhuhuhuhu.....ape sbenarnya yg wat enjin bsing tu ekk atau efect dri tuka enjin...bleh tolong x saudara sekalian.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. timing belt tu termasuk belting luar ke yg dh tuko? skrg dh tuko pkai enjin ape pulak tu? em, satu lg yg aku hmpir terlupe belting adjuster kat luo tu... klo rosak boleh dtgkan bunyi bising...

      Padam
    2. belting luar tu.. kete sy pon bunyi tikus gak sblm tukar.huhuh

      Padam
  38. Assalam bro.. nak tya.. dalam 2/3 hari ni.. keta aku ada bunyi ketek ketek ketek..tapi bunyi tu dengar bila aku benti keta jer.. sebab x kuat pun dan x selalu jadi bunyi tu.. bila bunyi tu ada.. aku bawak kejap pastu ilang la bunyi tu.. agak2 napa dan mcm mana nak repair? Masa bunyi tu ada.. elok nak bawak g bengkel bunyi pun hilang.. mcm mana nak cakap kat mekanik? Dan agak2 kos berapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... em, klo duk area kl or shah alam leh g bengkel zordaq motorspot... leh tgok kat fb... kne tgok kat engine bay bunyi datang dari mana... iafm ke... valve canister ke... tu bunyi yg favorite utk campro... klo 2 masalah ni repair dia xmahal mana pun...

      Padam
  39. Persona aku persona elegance tahun 2010.. mintak pendapat bro.. sbb aku ni xtahu apa pasal injin2 nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. klo kete tahun 2010 skrg dah 2014 mmg belting luo kena tuko dh tu... timing belt pulak ada tempoh lagi setahun jika mileage masih kurg dr 80,000 km utk tuko...

      Padam
  40. Tq bro.. timing belt dah tuko masa 80ribu aritu...

    BalasPadam
  41. salam bro,
    kalau kat kuantan ko ada kenal mana2 bengkel yg servis tip top?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.... em, maaf bro... kat kuantan xbrape kenal... tp mgkin leh cb mutiara motorsport... kat situ ada pasang supercharger sprintex... satu lg ada member yg coverage area kuantan bg team aku di facebook page Proton Respon Group... aku antara admin kat dlm tu...

      Padam
  42. Salam bro ....timing belt kna tukar masa 80k kn ..bro ....skang mileage dah 75 ....so klu tunggu next service 80k bolehkn

    BalasPadam
  43. Saya dekat tloh..area man sebis kete yg ok...
    Kereta pesona jugak.bila on aircond bunyi ketik ketik ketik memg kedengaran...masalah aper yer tu...

    BalasPadam
  44. Mcm mana nk add blogger dlm fb'bnyk nk tnya mtk pndpt ni

    BalasPadam
  45. Salam...Bro, tertarik dgn penjelasan ttg tensioner bearing...kes sy bru je tuka fan belt. tp still ada bunyi terutama tiap kali kompressor air cond kick in. bunyi cengkerik nyaring giler...klu tuka tensioner bearing elok pki original proton part @ brand lain mcm koyo ker..?? Mohon pencerahan sbb sy newbie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... apabila compressor kick in baru bunyi tu maksudnya bearing compressor kotor. kena bersihkan dengan wd40 je kat area pulley... start enjin - buka aircond - compressor kick in - spray wd40

      Padam
  46. salam,
    nak tye pasal absorbe,brape harga dpn blakang?brand ape ok?kete viva

    BalasPadam
  47. Salam bro..nak tanye pasal kereta kelisa saya..die ade bunyi macam cengkerik yang kuat..bunyi die berbunyi ble tekan brek secara mngejut..ble bukak aircond atau x die tetap berbunyi jugak...bunyi tu especially waktu malam die berbunyi kuat.

    BalasPadam
  48. salam bro...sye nak tnye, sebelum tu sye bgtahu sye pemilik proton gen 2. masalah nye dekat check engine menyala walaupun selepas servis. da buat computer check ape bende ntah nme nye, da reset blik then check engine pun hilang. tp xlme lps dalam 2 minggu, muncul blik. ape masalah sebenar nye dekat kete sy tu.. :'(

    BalasPadam
  49. Salam bro, sya baru beli kreta persona auto baru, masaalanya pada brek. Bila mula nak bergerak brek seolah2 mengcekam tayar kreta dan berbunyi krek dgn kuat, bila dah berjalan perjalanan ok, cuma masa mula nak bergerak je dia buat hal. Camna nak selesai masalah nih?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... kena buat servis brake tu... servis piston brake

      Padam
  50. salam bro..saya baru sahaja ambek kereta gen 2 tahun 2004 secondhand jer...skrg dh tukar 1 set belt,tensioner pn dh tukar..senang citer 1 set la tukar baru..belt luar dlm tukar hbs,.1 set baru.,pkai x smpai seminggu,bunyi tikus sikit2..bile pasang econ,,bunyi berterusan..tutup econ,bunyi sikit2.,saya sudah refer to my pomen,.die kate tensioner problem,.lagi 1,.kos nak repair gearbox leaking kt bawah berape bro..?pagi2,bila tengok bawah enjin,.ade sebesar duit 50sen minyak wrna merah atas lantai,.minta penjelasan bro.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... pada aku mungkin bearing compressor aircond tu dah kotor sangat tu sebab bunyi. bro duk area mana? boleh whatsapp utk keterangan lanjut. 013-3562796... bab leaking tu kena pomen tengok betul2 punca leaking dari mana. minyak enjin ke minyak gearbox yang kurang? klo minyak enjin mungkin oil seal flywheel.

      Padam
    2. Keta myvi saya pun ada bunyi cengkerik yg nyaring menyakitkan telinga. Biasanya kluar bunyi awal pagi start keta.... ataupun on ekon. Tutup ekon pun masih ada bunyi.... tekan minyak, kuat lagi bunyi... kadang bunyi lama lam 3 min... kadang jao aje. Sama maslah kot.. belting baru tuka. Hari tu bli 1 set belting... tapu belting luo (belt ekon) tak check lagi. Could be tu la maslahnya ataupun tensioner.

      Padam
  51. Salam..exora saya dh tukar tensioner 2 kali...tapi mslh bunyi tetap ada..first buat kt sc..bunyi jugak..2nd buat kt bengkel luar..x hilang gak bunyi..jarak masa tukar tu cuma setahun..apa sebenarnye yg rosak..on ekon lg teruk bunyi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... tu bunyi bearing compressor... kena spray sikit dengan wd40 kat area pulley compressor tu... klo nasib baik hilang la...

      Padam
  52. Salam...saya pun baru ambik persona tahun 2008..

    1. ad jgk bnyi mcm cengkerik tu...xpasti bunyi ape
    2. bila tekan minyak mase tengah jalan..ad bunyi mcm tali belt tertarik...kalau laju..xdgr dh bnyi tu..bunyi ape yerk..

    tanye owner lame...kereta dh tukar timing belt 2 kali, belt luar sume xpernh tukar..water pump pun xpernah tukar..kereta dah 170 000km...

    boleh cdgkan ape lagi yang perlu di periksa untuk kereta second mcm ni..

    bengkel ape yang ok utk cek..area ganu...

    pohon bantuan..

    BalasPadam
  53. Salam...saya pun baru ambik persona tahun 2008..

    1. ad jgk bnyi mcm cengkerik tu...xpasti bunyi ape
    2. bila tekan minyak mase tengah jalan..ad bunyi mcm tali belt tertarik...kalau laju..xdgr dh bnyi tu..bunyi ape yerk..

    tanye owner lame...kereta dh tukar timing belt 2 kali, belt luar sume xpernh tukar..water pump pun xpernah tukar..kereta dah 170 000km...

    boleh cdgkan ape lagi yang perlu di periksa untuk kereta second mcm ni..

    bengkel ape yang ok utk cek..area ganu...

    pohon bantuan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... fan belt dan water pump tu kena tukar... yang pasti fan belt kena tuko lebih kerap dari timing belt... water pump paling kuat tahan pun sampai 150,000km atau 5 tahun mana yang dulu... Area terengganu boleh pergi bengkel member group di chendering... Firdaus Zordaq 013-9101043

      Padam
  54. Salam sy pkai kereta waja campro tahun 2006 encik blh ajr sy tak cara nk buka tali kipas kereta waja campro terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... kena pakai special tool untuk mudah buka serpentine belt atau rachet yang nipis boleh cilok kat tepi ruang enjin....

      Padam
  55. saya ada menjual tensioner bearing bersama belting utk semua jenis campro
    tensioner bearing dari Koyo Bearing Japan
    http://ow.ly/T6tzz

    BalasPadam
  56. Assalamualaikum..sy nk tnya..28/01/16 sy wat srvice 60k km..pomen suh sy tuka timing belt..30/01/16 sy anta ke pomen utk tuka timing belt..keta sy brbunyi slpas tuka timing belt..anta blik ke pomen pd 2/02/16..tp bunyi jdk makin kuat..3/02/16 anta blik ke pomen..pomen suh sy tuka water pump..lpas amek bunyi bkn ilang tp jd makin kasar ala2 bunyi moto ms start..bole bantu sy..trma ksih byk2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bro time on aircond bunyinye makin kuat x..try check alternator bearing mungkin bearingnye dah karat

      Padam
  57. salam..saya ada masalah ade bunyi mcm tikus on atau off ekon pon berbunyi..tidaklah kuat tp sgt menjengkelkan...kereta saya usia dua tahun proton saga flx 1.3...mule2 start xde bunyi bile enjin dh panas sikit baru keluar bunyi...saya ade survey ade kata tensioner bearing belt kene tukar...sy mmg tidk arif sgt tentang enjin..klau saudara ade pandagan...untuk mnyelesaikan masalah ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok dh fix semuanye hantar g pomen cine yg kire bgus lah..tensioner gnti(bunyi creng creng mase mule2 nk jln) pastu gnti water pump(bunyi mcm tikus tp berselang2)

      Padam
    2. Cuba jirus sedikit air pada belting ade bunyi lg x...klau xde bunyi mungkin belting da rosak atau longgar

      Padam
  58. salam.... kereta saya gen2 1.6 auto ... ade beberapa mslh... 1. bunyi eeeeeet bila baru lps break tekn miyk, pesing sterng semasa nk mula jln @ nk parking ....2. stereng gegar semasa memandu terutama slps tekn break .... 3. apabila masuk @ keluar dr kereta terutama rmi org akn bunyi kuk kuk ..masa tu kereta termendak( bila org masuk) dan ternaik ( bila org keluar) . hrp bole mmbantu..tq

    BalasPadam
  59. salam.... kereta saya gen2 1.6 auto ... ade beberapa mslh... 1. bunyi eeeeeet bila baru lps break tekn miyk, pesing sterng semasa nk mula jln @ nk parking ....2. stereng gegar semasa memandu terutama slps tekn break .... 3. apabila masuk @ keluar dr kereta terutama rmi org akn bunyi kuk kuk ..masa tu kereta termendak( bila org masuk) dan ternaik ( bila org keluar) . hrp bole mmbantu..tq

    BalasPadam
  60. Salam..sy guna kete exora cps 2009..skang ade mslh belt luar dia jd warna mcm oren..klu ikut milage lg 20ribu km br tukar..tny pomen dia kata water pump rosak..so dia cadang tukar water pump + belt luor RM400 msk upah le tu..hokey ke?

    BalasPadam
  61. as salam bro, nak tanya...saya pakai Gen2...2-3 hari ni start enjin bunyi "ketek..ketek..ketek" mcm bunyi mesin jahit lama pun ada ...bunyi tu kat area timing belt atau tayar belah pemandu ..adakah perlu tukar timing belt dalam ? sbb yg luar penah tukar, lokasi KL

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bunyi bearing pully agaknye klau bahagian belting...klau bunyi kuat sperti org menukang mungkin iafm dah rosak untuk enjin campro yg mnggunakn iafm

      Padam
  62. Sy punya kereta wlpun tk start pun bunyi gak , pelik .. Bunyi dari dpn sebelah driver ..

    BalasPadam
  63. Sama lah masalah

    Masuk kunci pulas on blum start lg dah bunyi krek krek krek......

    Persona manual 2009

    BalasPadam
  64. Assalamualaikum, sy punya inspira 1.8 ada bunyi mcm bergesel time gerak, dah tukar tensioner ngan belting,mula2 mmg x bunyi tp x sampai sehari bunyi tu datang balik.. ape ye yg tak kena 😭

    BalasPadam
  65. Apa kesan lambat tukar pulley compressor aircond yang terbakar, tgh kurang modal nak gi tukar.. Mohon kongsi, sbb majority myvi user akan kena.. tq bos..

    BalasPadam
  66. Blh tanya....keta sy saga blm.time nak start keta ada bunyi tuktuk tapi x kuat.bila bawa slow tekan minyak bunyi tuktuk itu datang dan bila bawa laju bunyi tuktuk hilang....bunyi tuktuk kejap ada kejap x ada...dh sy hantar kat makani tapi makanik x tahu dari mana datangnya bunyi tuktuk..biasanya bunyi tuktuk bila nak pecut tekan minyak..bila nak start injen...boleh whataaps sy untuk tolong bagi penjelasan dengan terperinci lagi...0178087012

    BalasPadam