Iklan

Rabu, 25 Disember 2013

Gasket Oil Cap Engine Campro




Gasket Oil Cap Engine Campro
- Gasket yang boleh ditukarkan apabila berlaku kebocoran pada oil cap engine. Tak perlu beli oil cap engine baru yang bernilai rm 30 original. Tukar gasket ini sahaja dab boleh selesaikan masalah leaking.
harga RM 4
(Digalakkan beli dalam kuantiti yang lebih supaya berbaloi dengan kos penghantaran)
- 5pcs rm 18
- 10pcs rm rm 35


- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda. 










Pakej Spark Plug Persona G-Power Platinium & Tools




Pakej Spark Plug Persona G-Power Platinium & Tools
- spark plug NGK G-Power Platinium 1 set
- pembuka spark plug 1 set
- lighten magnetic pick up 1 set
- spanar chrome 2 kepala saiz 8
kos jika pembelian berasingan tools di atas rm 6 (kos pos) x 4 (tools) = rm 24
kami hanya ambil kos pos rm 9 sahaja untuk pakej ini dan anda sudah jimat rm 15. Ditambah lagi diskaun rm 2. 
Harga pakej ini adalah RM 107 - 2 = 105 sahaja termasuk kos pengeposan...


- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda.  









Spanar Dua Tengkuk Saiz 8



Spanar Dua Tengkuk Saiz 8 - chrome - heavy duty - harga RM 8

- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda. 










Pembuka Spark Plug Campro




Pembuka Spark Plug Campro.
- sesuai untuk kereta Proton Persona, Saga BLM, Gen 2, Satria Neo.
- Harga RM 10


- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda.  










Lighten Magnetic Pickup



Lighten Magnetic Pickup - boleh lentur - boleh menarik skrew atau apa-apa tools kecil berasaskan besi yang jatuh ke dalam ruang sempit - ada lampu LED untuk suluhan Harga RM 15

- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda. 









NGK Spark Plug G-Power Platinium For Campro (Saga BLM, Gen 2, Persona, Neo)




NGK Spark Plug G-Power Platinium For Campro (Saga BLM, Gen 2, Persona, Neo)
Untuk prestasi yang lebih baik semasa proses pembakaran di dalam omboh enjin.
Spark Plug kategori lebih baik dari OEM.
Harga RM 65 1 set 
Spark Plug OEM NGK RM 35 1 set



- Berminat? sila pm, sms, whatsapp 013-3562796
- Pengeposan ambil masa 1-3 hari dari tarikh tracking nombor diberi untuk sampai ke alamat anda. 








Khamis, 12 Disember 2013

DIY Tukar Inner Door Handle Proton Persona

Salam sejahtera...


     Dah lama aku tak keluarkan artikel mengenai aktiviti DIY. Baru siang tadi aku berkesempatan untuk menukar inner door handle yang dah lama rosak tetapi masih boleh digunakan cuma handle dah tak main sebab spring dalam inner door handle tu dah patah. Aku membeli alat ganti di kedai VG Auto Temerloh berhampiran Petronas Jalan Bahagia, Temerloh. Harga RM 40 sebelah sahaja. Tag dekat barang dia letak RM 80 dan kalau harga macam tu mungkin aku tak tukar lagi kot. Nasib baik harga bawah RM 50... hehe...


 Plastik dah buang.... Sticker sebelah kanan tu sama dengan yang proton gunakan


     Seperti biasa, aku terus tunjukkan cara tukar inner door handle proton persona tanpa perlu menunjukkan cara membuka door trim ye...Sila rujuk urutan ganbar di bawah :-

 Hanya ada sebiji skrew sahaja yang perlu dibuka dan yang selebihnya adalah klip...



 Keluarkan kabel mengikut urutan nombor supaya kerja lebih mudah.... Selepas itu boleh pasang inner door handle yang baru mengikut urutan nombor 2 & 1...



 Pastikan kedudukan klip masuk pada kedudukan asal & skrew tengah boleh dimasukkan... Kemudian cuba dahulu fungsi pintu dan jika tiada masalah pasang semula door trim kereta anda...



Spring yang dikesan telah patah mungkin disebabkan cara penggunaan yang agak kasar iaitu 
menolak pintu serentak sambil menarik door handle... Seeloknya tariknya door handle dahulu baru tolak pintu...


 2 bulatan menunjukkan tapak spring di dalam inner door handle...


 Sekian, itu sahaja proses DIY kali ini. Mudah, ringkas & senang.... hehe... Terima kasih....












Isnin, 25 November 2013

Power Bank Berkapasiti 30,000 mAH RM 85 Waranti 3 Bulan

Salam sejahtera....


Aku nak jual power bank jenis Q7
Spec 30,000 mAH. leh cas 5-10x smartphone.... phone lain pun boleh... iPhone, iPad, Samsung, Nokia,sony,motorola, HTC, PSP, digital cameras, and etc
Dual-port charging

Pilihan warna putih & hitam sahaja
Waranti 3 bulan sahaja
8 biji adaptor
1 wayar usb




Berminat? sila tinggalkan pesanan pada komen atau sms aku pada no hp 013-3562796.... 


Sekian, terima kasih....








Rabu, 23 Oktober 2013

Kasut Badminton Terbaik



Salam sejahtera....

     Dalam sejarah sukan badminton pada diri aku, aku tak pernah membeli kasut yang mahal-mahal kerana menganggap sama sahaja yang membezakan adalah jenama. Aku menghadapi masalah bermain badminton di atas gelanggang simen kerana kurang mendapat cengkaman dari kasut aku. Ditambah pula dengan habuk dan debu di atas lantai yang sedia ada.

     Oleh itu, aku mengambil keputusan untuk mencuba kasuk yang sedikit berjenamay dengan harga yang boleh dikira agak mahal. Yang penting aku mahukan cengkaman sewaktu bermain untuk kepuasan diri dan juga prestasi permainan.

     Aku dicadangkan oleh rakan sepermainan kasut jenama Mizuno dengan harga pasaran rm 270. Tanpa membuang masa aku terus mendapatkan kasut tersebut.



     Pada pendapat aku memang betul-betul puas dengan cengkaman yang diberikan oleh kasut jenama Mizuno ini. Tiada lagi kelicinan yang dirasakan sewaktu bermain di atas gelanggang simen. Aku juga ingin mencadangkan kepada rakan-rakan diluar sana untuk menggunakan kasut jenama ini jika anda menghadapi masalah yang sama seperti aku.



Bagi yang berminat untuk mendapatkan kasut tersebut dari aku, aku boleh memberikan perkhidmatan untuk menjual kasut tersebut kepada anda. Sila sms dinombor 013-3562796 jika anda berminat. Perkhidmatan pos disediakan sama ada  menggunakan khidmat Poslaju atau Airpak.

Sekian, terima kasih....

Isnin, 21 Oktober 2013

Suppliment Shaklee




Salam sejahtera...

     Demi untuk membantu bisnes online isteriku, aku ingin membuat iklan di sini mengenai set Shaklee mengikut keperluan anda. Isteriku merupakan seorang Pengedar Berdaftar Shaklee...

Cadangan Set Bagi Ibu Menyusu :-
Option 1
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
Alfalfa Small @ Large

Option 2
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
Alfalfa Small @ Large

OsteMatrix @ Calsium

Option 3
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
Alfalfa Small @ Large
OsteMatrix @ Calsium
Energizing Soy Protein (ESP)

Cadangan Set Bagi Kesihatan Optimum :-
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C

Cadangan Set Bagi Berpantang / Pembedahan :-
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
Zinc

Cadangan Set Bagi Kecantikan / Kesuburan :-
Vita-E Complex
B-Complex
Vita-C

Cadangan Set Bagi Penjagaan Dalaman Wanita / Suami Isteri :-
Vita-E Complex
Alfalfa Small @ Large

Cadangan Set Bagi Resdung / Elergi / Asthma / Ekzema :-
B-Complex
Vita-C
Alfalfa Small @ Large

Cadangan Set Bagi Sistem Pertahanan Badan :-
NutriFeron (Immune Booster)

Cadangan Set Bagi Kanak-Kanak :-
Omega Guard
Meal Shakes

Cadangan Set Bagi Ibu Mengandung :-
(Trimester 1)
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
OsteMatrix @ Calcium

(Trimester 2 & 3)
Vita-Lea / Multivitamin
B-Complex
Vita-C
Omega Guard
OsteMatrix @ Calcium

Cadangan Set Bagi Kuruskan Badan :-
Detox - Herb lax, Alfalfa
Pemecah lemak / fat emulsifier Lecithin / Omega Guard
Protein - ESP (khas untuk ibu menyusu)
            - CINCH Shake Mix



Jika ada diantara anda yang berminat, harga yang dijual adalah pada harga yang menarik sekali. Khidmat nasihat juga kami sedia hulurkan...  Hanya hubungi melalui panggilan telefon atau sms, Eila 013-3562795
  


 









Ahad, 14 Julai 2013

Bahaya Shisha


Salam sejahtera semua.... kali ini aku nak kongsikan artikel berkenaan Shisha. Bagi individu yang masih belum berapa tahu sangat berkenaan dengan shisha elok sangat la baca artikel yang aku nak kongsikan di bawah. Moga artikel ini bermanfaat kepada penduduk Malaysia khususnya.


Apa itu Shisha?
- Shisha juga dikenali sebagai hokkah merupakan sejenis peralatan paip air yang menegak, lazimnya digunakan untuk menghisap tembakau yang berperisa berasal dari India dan Timur Tengah.
 
- Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penggunaan produk tembakau seperti menghisap rokok, shisha dan sebagainya telah menyebabkan kematian lebih 5 juta penduduk seluruh dunia setiap tahun.
 
- Satu sesi menghisap shisha boleh menghasilkan jumlah asap yang bersamaan dengan menghisap 100 atau lebih batang rokok. Walaupun asap tersebut melepasi air sebelum disedut oleh penghisap shisha, namun asap yang dikeluarkan dari shisha tersebut tetap mengandungi kandungan toksin yang sangat tinggi, termasuk karbon monoksida, "heavy metals" dan bahan karsinogen yang lain.
 
Bagaimana Menghentikan Ketagihan Terhadap Shisha?
-Kementerian Kesihatan Malaysia, melalui Perkhidmatan Berhenti Merokok (PBM) menyediakan perkhidmatan untuk membatu ketagihan terhadap nikotin yang terdapat dalam produk tembakau dengan teknik yang terbukti berkesan iaitu dengan cara terapi modifikasi tingkahlaku dan terapi farmako, iaitu menggunakan ubat-ubatan seperti terapi gantian nikotina (NRT) dan vareniclin.
 
Tujuan PBM 
1- Untuk memberi sokongan dan bantuan yang komprehensif untuk membantu perokok berhenti merokok dengan mengubah tingkahlaku.
2- Memberi kesedaran tentang bahaya merokok.
3- Memberi pengetahuan dan kemahiran berhenti merokok.
4- Menggalakkan dan memberi motivasi untuk menggunakan Klinik Berhenti Merokok.
5- Memberi rawatan dan pemulihan.
6- Mencegah 'relapse' dan mengekalkan status tidak merokok.  
 
Sumber 

Tahukah Anda?
- Menurut Jurnal "Tobacco Induced Disease" 2009, asap shisha mengandungi 36 kali lebih nikotin berbanding rokok. "Nikotin memberi rasa tenang sementara dan sangat tinggi tahap ketagihannya."
 
- Nikotin akan sampai ke otak dalam masa 10 saat sahaja selepas asap shisha disedut. Oleh itu, ketagihan boleh berlaku selepas beberapa sesi menghisap shisha sahaja.
 
Akibat jangka masa panjang

- Antara tanda ketagihan nikotin seperti :
1- cepat marah
2- kerisauan
3- kemurungan
4- kurang fokus
5- kelesuan
 
- Kesan ketagihan juga menyebabkan sukar untuk berhenti menghisap shisha.
 
Keburukan Menghisap Shisha
1- Asap shisha mengandungi komposisi toksik seperti tar, karbon monoksida, logam berat seperti zink dan karsinogen yang tinggi (karsinogen adalah bahan kimia yang membantu pembiakan sel kanser.)
2- Penghisap shisha menerima jumlah nikotin yang lebih tiggi dari penghisap rokok.
3- Asap yang terhasil dari pembakaran bahan shisha bersama-sama asap yang dihembus keluar oleh penghisap shisha  menyumbang kepada kesan negatif terhadap kesihatan orang disekililing mereka.
4- Wanita mengandung yang menghisap shisha boleh mengancam kandungannya hingga mengakibatkan kelahiran bayi tidak cukup bulan atau pra matang.
5- Penyakit berjangkit yang disebarkan melalui titisan discaj dari mulut dan hidung seperti penyakit H1N1 dan penyakit Tibi (Tuberculosis) mampu merebak dikalangan penghisap shisha di kedai-kdai berikutan perkongsian paip atau penyedut shisha yang tercemar dengan kuman.

 Peparu hitam!

Tips Berhenti Ketagihan Shisha - Amalkan 12M
1- Melengah-lengahkan - Tunggu lima minit atau katakan nanti sebentar bila rasa hendak menghisap shisha.
2- Menarik nafas panjang - Tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
3-Minum air - Terutama air masak, elakkan minuman berkafein.
4- Menyibukkan diri - Buat sesuatu bagi mengalihkan fikiran anda dan untuk melupakan shisha.
5- Menjauhkan diri - Dari tempat orang merokok.
6- Mengelakkan diri - Daripada suasana atau dari tempat orang menghisap shisha.
7- Mengunyah sesuatu - Seperti gula-gula getah dan buah-buahan. Elakkan yang manis.
8- Membasuh tangan.
9- Mandi dengan kerap.
10- Meregangkan otot - Lakukan apabila rasa mengantuk.
11- Meditasi.
12- Memohon doa - Berdoa agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha. 














Jumaat, 12 Julai 2013

Casing Radio Player Single Din Proton Persona



- Casing radio player single din proton persona.
- Sesuai bagi Proton Persona lama yang upgrade kepada radio player persona elegance.
- Jenis after market, bukan yang original (ada USB)
- Harga COD rm 40, pos tambah rm 6
- Berminat? sila sms no h/p 013-3562796








Ahad, 30 Jun 2013

Cara Menyemak Kod IMEI Pada Handphone Anda

Salam sejahtera,

     Kod IMEI adalah International Mobile Station Equipment Identity. Setiap handphones mempunyai nombor IMEI tersendiri. Oleh itu, mari kita semak nombor IMEI pada handphone anda untuk mengetahui sama ada handphone anda dikeluarkan oleh kilang original ke ataupun ciplak....

1. Hanya dail di ruang panggilan :  *#06#

2. Akan papar kod IMEI (International Mobile Equipment Identify)

3. Semak kod IMEI yang dipaparkan pada kedudukan yang ke-7 dan ke-8 

                      Contoh:  357597017906563  
     Ambil kod yang saya bold kan tu dan semak status kod-kod di bawah... 

4.  Status mengikut Kod IMEI pada kedudukan ke-7 dan ke-8.
  • 01 atau 10 : Dari Finland  (Verry Good )
  • 02 atau 20 : Dari China  ( Low Quality)
  • 00 dan 03 atau 04 : Dari kilang asal Handphone ( Best Mobile Quality)
  • 08 atau 80 : Dari Germany (Fair Quality)   
  • 13 : Dari azerbaijan (Very Bad Quality & Dangerous For Health )   
Setakat ini, hp aku adalah kod 00 best quality. Lega..... Takut kena tipu je kan manala kita tau sticker-sticker ni semua boleh buat...

Sekian, terima kasih....






Rabu, 26 Jun 2013

Permintaan Part, Aksesori Atau Cadangan Kepada Blog

Salam sejahtera...

     Sebenarnya aku telah mendaftarkan nama Eilarazi Enterprise di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan tujuan untuk cuba menceburi bidang perniagaan. Kebetulan pula isteri aku telah beberapa tahun menceburi bidang perniagaan secara online sejak 4 tahun lepas. Alang-alang daftar perniagaan macam-macam la aku letak untuk berniaga.

     Oleh itu, aku bercadang untuk menjual spare part atau part accessories secara online bermula dari blog ini. Mungkin kawan-kawan semua ada cadangan atau permintaan yang boleh dikemukan di ruangan komen di bawah dan juga sms aku ni no 013-3562796. Sebarang cadangan dan permintaan adalah amat dialu-alukan....







Rabu, 12 Jun 2013

DIY Defi Meter - Volt & Vacum.... Video Selepas DIY Berjaya Dilakukan

Salam sejahtera...

     Aktiviti terbaru aku adalah DIY Pasang Defi Meter Volt & Vacum pada Proton Persona milik aku. Artikel mengenai cara pemasangan akan menyusul kemudian. Aku paparkan video dahulu... Selamat menonton...








Ahad, 26 Mei 2013

DIY - Tukar Rear Control Lower Arm ( Tulang Anjing ) Proton Persona

Salam sejahtera...

     Setelah beberapa tahun kereta kita digunakan seharian melalui pelbagai jenis laluan, tulang anjing berisiko akan koyak dan mengeluarkan bunyi lagaan besi yang kurang enak. Kereta aku tiada lagi keluar simptom-simptom itu namun aku membuat keputusan untuk menukar tulang anjing pendek kerana dari pengamatan pembekal alat ganti kereta bahagian tulang anjing pendek biasanya akan kerap ditukar oleh pemilik kenderaan. Tanpa membuang masa lagi, sila lihat susunan gambar di bawah untuk melihat cara menukar Rear Control Lower Arm Proton Persona :-

Antara alat yang aku gunakan adalah soket saiz 12,14, 17, penatrate spray, 2 biji jack jenis botol, L dan straight batang soket serta rachet


Tayar perlu dibuka dahulu sebelum membuka tulang anjing


Nombor 1 adalah 'Rear Control Lower Arm' dan nombor 2 adalah 'Upper Control Lower Arm'. Yang nombor 1 adalah tulang anjing pendek yang akan dibuka.


Gambar fokus bagi lebih jelas sikit


Spray dahulu bolt-bolt atau skrew yang telah dikenalpasti sebelum dibuka. Ada 3 bolt sahaja


Fokus jauh bagi jelas sikit



2 bolt dah berjaya dikeluarkan dan 1 bolt boleh diklasifikasikan sebagai rosak


Sebenarnya aku dah salah langkah, sepatutnya bolt yang panjang yang masih belum dibuka dalam gambar di atas perlu dibuka dahulu supaya dapat mengelakkan skrew bolt rosak seperti gambar sebelum ini


Semua skrew bolt dah berjaya dikeluarkan


Inilah rupa tulang anjing Proton Persona yang telah berumur lebih tahun. Nampak season dah


Fokus dekat sekali


Yang ni pun aku salah langkah, sepatutnya aku pasang 2 skrew bolt yang di bawah dahulu baru diikuti skrew bolt panjang di atas. Kerja lebih mudah


Ok, telah siap pasang


Gambar lebih jelas dari bawah kereta. Sebelum aku terlupa, 1 jack letak di bawah kereta untuk membuka tayar dan satu lagi jack untuk tahan knuckle. Gambar bawah sekali kelihatan skrew bolt dari jack botol


Sepasang tulang anjing proton persona yang telah dikeluarkan


Sekian, sebarang pertanyaan boleh diajukan pada bahagian komen di bawah artikel ini. Terima kasih kerana melayari blog aku ini.







Sabtu, 25 Mei 2013

Nokia Lumia 610 Sebagai Peranti Internet Bagi PC Anda

Salam sejahtera,

     Nokia Lumia 610 adalah telefon bimbit yang tergolong dalam kategori smartphone bajet yang boleh didapati sekitar harga RM 500 dan model ini adalah pilhan aku yang terkini. Aku telah membelinya sejak beberapa bulan yang lalu dan setakat hari ini aku berpuas hati dengan segala function yang ada pada telefon bimbit ini.



   
     Ada satu ketika ketika aku melihat telefon bimbit yang dimiliki oleh rakan mempunyai aplikasi hot wifi di mana telefon itu boleh berkongsi sambungan internet melalui wifi kepada telefon bimbit yang lain. Aku teringin memiliki telefon bimbit itu yang berjenama Samsung Galaxy Note 2 itu. Oleh sebab harganya yang aku rasa kurang mampu untuk memilikinya aku lupakan sahaja hajat itu.

     Pada ketika itu, aku bersangka mungkin Nokia Lumia 610 yang aku miliki ini tiada mempunyai keupayaan seperti telefon bimbit yang mahal. Sekarang ini, aku menghadapi situasi di mana portawifi aku berada pada isteri aku yang pulang ke kampung halamannya dan komputer aku tiada sambungan internet. Hanya dengan telefon Lumia 610 ini sahaja aku melanggan plan celcom broadband internet untuk seminggu dengan kapasiti 1gb dengan caj rm 18.

     Melayari internet menggunakan telefon bimbit Lumia 610 ini yang mempunyai saiz paparan skrin 3.7 inci membuatkan timbul rasa kurang kepuasan berbanding melayari internet dengan menggunakan komputer terutama dalam kerja-kerja mengemaskini blog ini.




     Tanpa bercerita panjang lagi aku ingin kongsikan cara mudah untuk menetapkan telefon bimbit nokia lumia 610 ini boleh dijadikan sebagai modem kepada komputer atau pc anda. Cara mudah itu adalah dengan hanya anda memilih pilihan 'setting' pada skrin, kemudian pilih pula pilihan 'internet sharing' dan 'on' kan. Info yang dipaparkan adalah 'sharing your mobile data connection over WiFi with up to 5 guest. This will turn off automatically if it's not used for a few minutes.'

     Anda boleh memilih pilihan 'setup' untuk menukar 'broadcast name' dan 'password.' Pilihan 'security type' pula adalah untuk menetapkan sama ada anda mahu bersedekah kemudahan internet kepada umum atau pun  hanya membenarkan mereka yang mengetahui 'password' yang telah anda tetapkan sahaja. Jangan dilupa juga kriteria 'password' adalah 8 angka atau abjad. Selepas itu, komputer anda perlu ada 'usb dongle WiFi' untuk menarik 'data connection internet' daripada telefon anda. Masukkan 'password' yang telah anda tetapkan dan sekarang, telefon bimbit Nokia Lumia 610 anda telah menjadi modem kepada komputer anda. Nasihat aku adalah dapatkan 'usb dongle' yang berjenama untuk memberikan perkhidmatan internet yang berkualiti seperti jenama Asus atau yang setaraf dengannya.

Sekian, sampai di sini sahaja. Terima kasih...









Ahad, 21 April 2013

Fungsi E-Manage Blue Piggyback

Salam sejahtera,

     Aku tertarik dengan sebuah artikel mengenai fungsi piggyback e-manage blue dari web http://gsrterbalik.twilight-tentation.net/t360-fungsi-penuh-e-manage-blue-vs-safc2... Oleh itu aku amik keputusan untuk simpan maklumat tersebut supaya mudah untuk aku rujuk. Harga e-manage blue ketika ini aku semak paling murah RM 600 sehingga RM 1000 pun ada.... Paling murah klik di sini...


     Fungsi E-Manage Blue adalah :-
1- Air Flow Adjustment Map – Jadual 16 X 16 (RPM vs throttle position) digunakan untuk mengawal A/F sensor @ MAP sensor sebelum dihantar ke ECU bagi tujuan Fuel Enrichment Upgrade Injector

2- Mengawal injector sehingga 150% dari injector asal.

3- Upgrade Air Flow Meter

4- Mengawal A/F sensor yg telah dinaik taraf Boost Limiter Cut Setting

5- Mengnyahkan had boost (bg kete turbo) Anti Stall Engine Feature


6- Mengstabilkan idle ketika throttle ditutup (untuk kerete turbo) dan penggunaan Hi-Cam VTEC Setting

7- Menala system VTEC (utk kete Honda) Map Trace Feature

8- Membolehkan para tuner untuk menala setting enjin pada mana-mana Map (Ignition, Injection dll)

9- Real Time Display Feature, membolehkan para tuner untuk memerhatikan keadaan enjin semasa enjin beroperasi (memerlukan Laptop) Real Time Communication

10- Fungsi untuk komunikasi antara E-Manage dengan Laptop secara terus dalam saat (2, 3 @ 4)

11- Data Logging Feature, membolehkan para tuner untuk merekodkan dan memain balik data enjin

12-Security Setting Feature, membolehkan data dikunci dalam E-Manage (kata laluan diperlukan)

Sekian, sekadar menyimpan ilmu yang dijumpai...






DIY - Rebore Throttle Body Campro 1.6 Proton Persona

Salam sejahtera...

     Dah lama aku tak upload blog, kali ini aku nak kongsikan aktiviti DIY aku yang terbaru me'rebore throttle body campro. Daripada perbualan bersama dengan bro Qaixer sebelum ini di Johor Bahru semasa aktiviti 'paddle respon', tip yang diberikan adalah sudut potongan throttle body (TB) itu penting untuk memastikan aliran udara yg masuk dalam tekanan yang tinggi. Bahagian belakang TB pula tidak boleh di'rebore melebihi dari saiz tapak TB di intake manifold. Jika terlebih aliran udara akan bocor ataupun risiko untuk air masuk ke dalam intake manifold.

      Dari segi peralatan yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti DIY ini adalah :-
          1) Mesin drill
          2) Mata drill polish ( ada banyak bentuk & mungkin ada yang jual dlm bentuk tool kit )
          3) Kertas pasir gred 600 atau 800 & gred 1000 ( semua sekali ada 4 keping )
          4) Panetrate wd40 spray tin
          5) Kain bersih

     Pertama sekali, buka TB dari bahagian enjin kereta anda, kemudian sila rujuk turutan gambar di bawah untuk menjalankan aktiviti DIY rebore TB campro 1.6 :-

Gambar peralatan-peralatan yang digunakan...

Gambar permukaan belakang TB - bersambungan dengan intake manifold...

Gambar permukaan hadapan TB - bersambungan dengan air hose & air filter...

Tandakan dengan marker pen dengan ukuran yang hendak dibuang 1mm

Kemudian gelapkan permukaan yang telah ditanda tadi supaya proses membuang dapat dilakukan dengan lebih mudah dan terurus...

Fokus 1x...

Aktiviti port & polish dimulakan. Seelok-eloknya ada pengepit atau ragum yang besar untuk memegang TB. Jikalau tiada terpaksa buat seperti yang aku lakukan, sebelah tangan pegang TB sebelah tangan pegang mesin. Kadar kelajuan mesin drill mengikut keperluan seperti semasa membentuk bulatan luar gunakan kelajuan yang rendah atau sederhana.

Zoom lagi...

Bahagian belakang TB hampir siap.... Lepas ini polish dengan kertas pasir dengan gred yang kasar dahulu...

Bahagian belakang TB dah siap polish... Last sekali polish dengan gred kertas pasir 1000 dan spray dengan penetrat wd40 sekali....

Zoom lagi....

Next.... mulakan semula aktiviti menanda pada bahagian hadapan TB... Ukuran untuk dibuang sama seperti dibahagian belakang TB... 1mm sahaja...

Kemudian gelapkan permukaan yang telah ditanda tadi supaya proses membuang dapat dilakukan dengan lebih mudah dan terurus...

Ok... Bahagian hadapan TB dah siap port n polish... Selepas ini aktiviti memasang TB pada tempatnya...

Sisa habuk dari aktiviti port n polish throttle body campro 1.6...

    Keseluruhan proses rebore atau port & polish throttle body campro 1.6 ini mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk siap. Kos mata port & polish sebiji RM 12, aku beli 2 bentuk dan jumlah kos RM 24 + kertas pasir RM 6 untuk 4 keping. Semua sekali RM 30. Mesin drill jika dah ada satu bonus tu, jika belum ada dicadangkan beli yang harga sekitar RM 200 supaya lebih tahan untuk aktiviti yang lain kelak. Sekian, selamat mencuba buat member-member Proton Persona di luar sana...