Iklan

Sabtu, 25 Mei 2013

Nokia Lumia 610 Sebagai Peranti Internet Bagi PC Anda

Salam sejahtera,

     Nokia Lumia 610 adalah telefon bimbit yang tergolong dalam kategori smartphone bajet yang boleh didapati sekitar harga RM 500 dan model ini adalah pilhan aku yang terkini. Aku telah membelinya sejak beberapa bulan yang lalu dan setakat hari ini aku berpuas hati dengan segala function yang ada pada telefon bimbit ini.



   
     Ada satu ketika ketika aku melihat telefon bimbit yang dimiliki oleh rakan mempunyai aplikasi hot wifi di mana telefon itu boleh berkongsi sambungan internet melalui wifi kepada telefon bimbit yang lain. Aku teringin memiliki telefon bimbit itu yang berjenama Samsung Galaxy Note 2 itu. Oleh sebab harganya yang aku rasa kurang mampu untuk memilikinya aku lupakan sahaja hajat itu.

     Pada ketika itu, aku bersangka mungkin Nokia Lumia 610 yang aku miliki ini tiada mempunyai keupayaan seperti telefon bimbit yang mahal. Sekarang ini, aku menghadapi situasi di mana portawifi aku berada pada isteri aku yang pulang ke kampung halamannya dan komputer aku tiada sambungan internet. Hanya dengan telefon Lumia 610 ini sahaja aku melanggan plan celcom broadband internet untuk seminggu dengan kapasiti 1gb dengan caj rm 18.

     Melayari internet menggunakan telefon bimbit Lumia 610 ini yang mempunyai saiz paparan skrin 3.7 inci membuatkan timbul rasa kurang kepuasan berbanding melayari internet dengan menggunakan komputer terutama dalam kerja-kerja mengemaskini blog ini.




     Tanpa bercerita panjang lagi aku ingin kongsikan cara mudah untuk menetapkan telefon bimbit nokia lumia 610 ini boleh dijadikan sebagai modem kepada komputer atau pc anda. Cara mudah itu adalah dengan hanya anda memilih pilihan 'setting' pada skrin, kemudian pilih pula pilihan 'internet sharing' dan 'on' kan. Info yang dipaparkan adalah 'sharing your mobile data connection over WiFi with up to 5 guest. This will turn off automatically if it's not used for a few minutes.'

     Anda boleh memilih pilihan 'setup' untuk menukar 'broadcast name' dan 'password.' Pilihan 'security type' pula adalah untuk menetapkan sama ada anda mahu bersedekah kemudahan internet kepada umum atau pun  hanya membenarkan mereka yang mengetahui 'password' yang telah anda tetapkan sahaja. Jangan dilupa juga kriteria 'password' adalah 8 angka atau abjad. Selepas itu, komputer anda perlu ada 'usb dongle WiFi' untuk menarik 'data connection internet' daripada telefon anda. Masukkan 'password' yang telah anda tetapkan dan sekarang, telefon bimbit Nokia Lumia 610 anda telah menjadi modem kepada komputer anda. Nasihat aku adalah dapatkan 'usb dongle' yang berjenama untuk memberikan perkhidmatan internet yang berkualiti seperti jenama Asus atau yang setaraf dengannya.

Sekian, sampai di sini sahaja. Terima kasih...









3 ulasan:

  1. salam

    saya pun guna nokia lumia 610 juga, sayang sekali tak dapat call *100# untuk pengguna maxis. cadangnya nak jual, tapi sayang juga sebabnya fungsi lain bagus, cuma kalau nak langgan internet payah.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku pun dh xpakai lumia 610 ni... beralih pada android pulak... angkat ex-note s50i je... spec mcm samsung galaxy s4... cm dimension berbeza ckit... aku cdangkn sape yg nk pkai android beli jenama android model s4 pun ok jgk sbb spec sma ngn ori samsung s4. hrge dlm rm 650... klo ex note nk cri housing ssh ckit...

      Padam
  2. malangnya guna nokia lumia 610...tak boleh call *100#....ada sesiapa boleh bantu....

    BalasPadam