Iklan

Isnin, 4 April 2011

DIY - Cara Untuk Kurangkan Bunyi Dalaman Kereta Proton Persona V2

Salam semua... kali ini saya mahu kongsikan cara untuk mengurangkan bunyi yang tidak dikehendaki di dalam kereta Proton Persona anda terutama di bahagian kiri kanan'dashboard'. Hasil dari penelitian, sememangnya wujud bunyi dari bahagian tersebut dan saya mengambil keputusan untuk men'DIY.. Lihat gambar di bawah :-



Pada percubaan pertama, saya gagal untuk membuka bahagian tersebut dan pada percubaan kedua pun saya gagal untuk membuka. Saya tetap mencuba dan pada percubaan ketiga baru saya boleh membukanya... Lihat gambar di bawah, terdapat 2 bulatan merah yang saya bulatkan perlu dicungkil dengan berhati-hati kerana luaran 'dashboard' agak lembut. mudah tercedera... hehe!



Selepas benda itu atau senang dipanggil telinga dashboard dikeluarkan, inilah gambaran dalamannya, lihat di bawah :-





Bulatan pada gambar di atas menunjukkan kemungkinan untuk berlakunya bunyi getaran apabila kereta bergetar dan antara tindakan pencegahan atau penambahbaikan yang boleh saya lakukan adalah dengan melekatkan 'double tape' seperti gambar dibawah :-







25 ulasan:

  1. ta habis mengarang lagi... akan bersambung

    BalasPadam
  2. Assalammulaikum bro..

    Lepas tu ada kedengaran tak bunyi dia...selepas di tampal 'double tape'...ok atau x.

    Saje je tanya...

    BalasPadam
  3. ok bro... senyap terus.... tp kene tampal molek2 la... cb wat dgn teliti confirm jadi...

    BalasPadam
  4. assalamualaikum..

    selepas saya cuba cara encik ni,hilang bunyi nya..tp kereta saya ada masalah dgn stereng bergetar.(kereta auto).bila saya masuk gear,stereng akan bergetar dan menghasilkan bunyi yg tidak menyenangkan.
    harap tuan dapat membantu..
    =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... em, kete dh brape thn bro? mgkn mounting enjin kat gearbox dh kne tuko kot.... tp pd aku klo ada gegaran skit normal la sbb gearbox nk gerak tp kte tkan brek... ada tekanan kat gearbox menyebabkn kereta bergegar... klo xmsuk gear ada gegaran yg ketara x?

      Padam
  5. Assalamualaikum..

    Bro nak tanye la..gen2 tahun 2006 door trim dia yang first version..boleh bagi pandangan tak nak hilang bunyi kat batang lock door tu..bising tak tau dah nak buat mcm mane

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... em, aku rse leh cuba tmpal kain jenis cotton kat tmpat yg btg lock tu bersentuhan.. mgkn apable kereta bergetar btg lock door jgk bergetar menyebabkan bunyi kluo...

      Padam
  6. salam bro..keta saya persona elegance thun 2010,maslahnyee klu tkan pedal clutch slalu de bunyik 'ketak ketak' npe eaa...harap cbe bantu..msalah start dri pertgahn thun lpas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.... em, cb bro adjust clucth lever kat pangkal pedal clutch tu... leh jd ada skrew longgar... kete aku pun penah gak kene mcm tu... tp mse aku pkai manual la... skrg auto...

      Padam
  7. salam ...
    keta saya proton blm auto...kadang-kadang start ada bunyi yg kurang enak..kdang-kadang tak dak.... adakah bunyi itu daripada belting?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.. kete blm cik puan dh pkai brape lme? bunyi kurg enak tu bunyi mcm tikus ke?

      Padam
  8. salam bro,

    kete saya pun ada bunyi mcm bunyi tikus bila bwk dlm jln kampung, agak tak rata tp kt jalan raya hilang, kdg2 je ada bunyi terutama bila jln kt line kuning

    bunyi tu mcm dtg dari dashborad.. boleh bagi idea cmne nak hilangkan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'slm.... pertama sekali ada accessories tmbhn x kat dlm kete bro?

      Padam
    2. ada pasang tweeter la atas dash.. lain2 takde

      Padam
    3. mse pemasangan tweter tu bro dh check x wiring dia kemas ke x kat bwh dashboard tu?

      Padam
  9. kalau bunyi macam plastik ditiup angin..dibahagian penumpang tapi tak pasti areal mana..dashbord ke..dok tau..macam mana ye..cik fakhrul

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, susah nak ckp tu... nk kne cri pastu bru syak kat area mne puncanya... selagi bunyi selagi tu cari smpai tindakan pembaikan yg diambil berkesan... hehe....

      Padam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. As salam...nk tanye sikit bro...setiap kali pusing stereng sehingga habis...ade bunyi mcm pasir jatuh(bergeseran)...normal ke bunyi 2?persona tahun 2007

    BalasPadam
  12. wslm.. bunyi sentuhan metal kan... biase tu...

    BalasPadam
  13. Slm... Sy pkai gen2 2006. Stiap kali nk pnas kn enjin msti stereng brgegar kuat. Dgn duit2 syiling skali ikut brgegar. Sakit je hati ni dgr. Pastu kat higway bwk 80 dh bsing.. Mcm mne ea tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tuko mounting enjin. confirm sedap blik mcm kete baru. klo ada modal tuko 4 mounting. klo bajet kecik tuko mounting kiri n kanan dh memadai...

      Padam
  14. Salam bro..ak dh wat cmni tp npe still bbnyi erk..bnyi kuat gk n kat area2 situ gk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.... hmmm... tu la... aku rse ada lg bende dlm dashboard ni nk kne cri punca... tp aku naik kete member2 lain mcm myvi, innova pun ada jgk bunyi2 rattling ni... mgkn sbb klip2 kot...

      Padam
  15. Salam cik fakhrul....kte bley detect x timingbelt ble perlu tukar...coz sye da Lupe last tukar tu bile? Persona 2009 auto....tqvm cik fakhrul

    BalasPadam