Iklan

Isnin, 28 Mac 2011

Rekod Malaysia Top Speed Proton Persona Elegance

Salam.... setakat ini, saya pernah terjumpa di youtube kereta Proton Persona Elegance berenjinkan Campro Iafm mencecah kelajuan 210 km/j... Fuhh.... gila... aku pun tak berani bawa laju macam itu... Rekod peribadi pun sehingga 175 km/j... Itu pun dah rasa semacam... laju... hehe! boleh pergi lagi kereta tapi sayang nyawa wooo... ok... Saksikanlah video di bawah....

video




58 ulasan:

  1. giler tol... RPM tak naik pon....satu lagi kenapa ada lampu gear N ???

    BalasPadam
  2. RPM naik ler... cb tgok dari awal... gear D lagi... yg nmpk mcm N tu dr awl bukan N, lampu amaran seatbelt xpakai je. yang N tu lepas capai 210km/j tuan kete nak save minyak dia drop gear ke N bio kete meluncur.. biase klo aku bwk kete pun mmg aku wat mcm tu.. nak save minyak cikit.. Video dari awal RPM 4 pada kelajuan 150 km/j dan RPM 5.6 pada kelajuan 210 km/j. Satu lagi kete auto persona dia setting lajak lebih nmpk mcm berat. klo kete aku manual RPM 4 pegi 140 km/j je...

    BalasPadam
  3. Peh! mmg gile! aku pon pernah try kat persona lama aku yg standard takat ni pernah try smp 190km/j je. tu pon menakutkan.. xbraney lew..

    BalasPadam
  4. huhu! adik aku pun manual proton persona elegance leh dpt 190 km/j je... kne ht kering nk bwk laju2 mcm ni...

    BalasPadam
  5. aku pakai persona elegance.. memng stnadard habis.. paling laju bleh dpt 190kmh... tp kalo jln menurun bukit, leh dpt lebih dari tu.. kawan2 aku ada yg dah buat piping,... kebanyakan nye diorg kate boleh dpt sampai 200kmh++

    BalasPadam
  6. saudara cuba perhatikan lampu check engine menyala. saya rasa dia maybe pakai bolt on turbo kit dan piggyback ecu. sbb tu kereta dia laju dan lampu check engine menyala

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, klo BOT lagi cepat smpai max kelajuan tu... aku percaya masih NA lagi.. sebab nmpk berat jugak nk smpai 210 km/j kemungkinan owner pkai piggyback juga... xtau la.. tp kete auto mmg ratio dia leh jejak lebih 200km/j... kete adik aku manual habis tekan smpai 190 km/j je....

      Padam
    2. Kete aku pun check engine menyala..tp sebab tukar extractor n tempat check engine tu aku ubah ke bawah..huhu..yup,auto mmg boleh lajak sampai 200..manual payah..

      Padam
    3. kadang2 mse pemasangan sensor pd bhgian bwh extractor, sensor tu leh patah sbb permukaan dlm sensor yg kurg kemas... penah terjadi pd kete member... nasib baik kedai ekzos tu jujur leh gantikan balik sensor halfcut yg lain bernilai rm 80...

      Padam
  7. Salam En. Fakhrul, nk tanye sket..kalo kete auto, kalo kite tukar ke gear "N" utk bg kete meluncur tu boleh rosak x gear box tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh je... aku pun selalu wat mcm tu gak... klo amalan mcm tu leh rosakkn gearbox mesti proton dh lock klo nk shift ke N.. mcm lock nk ke R, P.... dan klo nk drop gear dr 3 ke 2... 2 ke 1... kn proton lock... kne tekan shift lever bru leh msuk....

      Padam
    2. klo nk ke R&P x tekan punat tombol gear, gear bleh rosak tk?

      Padam
    3. boleh ke bro nk msuk gear tu? klo kete aku xleh nk msuk... ada lock.... klo kte pkse jgk mgkn leh jdkn gearbox cpt rosak....

      Padam
  8. boleh, cuma ada bunyi klak bila tukar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. klo dr R ke N penah jgk aku trik mcm tu je... keras skit n ada bunyi lock... itu pun lps aku tgok ada pomen drive kete aku stail mcm tu... hehe

      Padam
  9. akhir nya dpt gak tip2 nk jage kete persona..rpe nya ramai gak yg puah ati pakai persona..huhu

    BalasPadam
  10. @ poujan pouje ...ape tips nak jaga persona tuh?

    fakhrul..leh kongsi skit pasal Bacaan minyak..6.8 , 7.8 ..camne nak baca n apa makna dia tuh ea.. lagi satu, aku sblm ni pakai kereta manual dah tolak kt org then skrg pakai auto persona.. sllu gak men gear D drop 3 .kadang2 &jrg2 drop 2 kecuali nek bukit la..mostly kat selekoh or traffic light..or kuar masuk simpang 3@ 4..so pada kau ok tak? gear box leh tahan ke? then mnyak camne? sllu tak kau buat camntu..huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. 6.8L/100km tu mksudnya penggunaan minyak petrol utk 100km perlu 6.8 liter dari kalkulator ecu berdasarkan cara pemanduan empunya kereta... bacaan tu pun leh reset klo anda hndak... tp lps reset elok jln jauh bru trip mter tu sdap mata memandang... hehe

      Padam
  11. tambahan..aku duk bangi - kajang..area sini bnyk bonggol..tah apa2..kuar simpang bonggol..masuk simpang bonggol..kat selekoh bonggoll..kuar selekoh pun bonggoll.. jalan lurus pun ada bonggol..hahahahahaha..bengong betull....kene plak jalan bukit-bukit....pun ada bonggol...mmg habis minyak kat situ je la...pegi balik keje plak mmg lalu situuu...haishh...persona auto 2009..eh bpe liter full tank eh.haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, proton claim 50 liter tp aku rse mcm 40 liter je...

      Padam
    2. ade member gtaw full tank 50 liter..tp reserve 40 liter..bla lmpu myak nyala, mknyer tggal 15 liter...bla da smpai kelip2, tggl 10liter..

      Padam
  12. tak silap aku klu elegance 50 liter..persona lama plak kurang pasti..

    bpe KM korang dapat eh full tank jalan h.way ? km/j plak bpe?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kete aku stakat ni 480 - 500km utk 1 tangki dr segi bacaan pd trip meter....

      Padam
  13. Hi. Ak baru beli Persona Elegance awal 2012.. Performance kita ini mmg mantaplah, sedap nk bawa.. tp, ada minor defects, cam penutup minyak takleh bukak, brake pad bunyi, n cermin blakang x de wiper.. yg penggunaan minyak plak, kalo guna dlm kawasan city, mmg tinggi lah, dlm 10l/100km, mmg habis duit kat minyak jer.. ada apa2 tips x utk penggunaan kereta persona nih? btw, servis proton kat bakri, muar paling teruk semalaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, bab isu penutup minyak tu beli klip dia je.. mesti dah tercabut n jatuh tu... dlm rm 6 shj hargenye... brake pad tu msih yg asal ke? klo ye tuko la brake pad jenama lain mcm bendix ke... bunyi akn hilg... habuk pun kurg... bab cermin belakang nk psg wiper tu ada kedai accessories leh wat... bab minyak ni kre ok lg la sbb kete buatan asia ni minyak dia kre save... rmai member yg bgtau kete amerika 2x ganda penggunaan minyak dr kete tempatan... contoh chevrolete cruize.... bab sc tu klo ada pilihan sc yg lain elok cri yg lain klo xpuas ht... kadang2 sc yg kecil lg puas ht servisnya dr sc yg besar2 ni... aku dl pun lari ke sc yg kecil w'pun jauh... klo dh yakin plak ngn keadaan kete n rse xde major prob leh la lari ke bgkel luo tp dgn syarat kene tau serba sedikit bab penyelenggaraan kereta secara berkala. leh rujuk buku panduan dr proton jgk...

      Padam
  14. pg la sc cahaya bumi.dkat gan stadium muar.
    aku biase p ctu

    BalasPadam
    Balasan
    1. klo khidmat sc yg memuaskan sila teruskan... klo sebaliknya cari sc yg lain...

      Padam
  15. salam en.fakhrul, aku baru je pakai persona ni dlm 3 bln. tp dah tuka rim stendet kpd rim17', pastu tuka ekzos lak satu set extractor, 2 biji tabung tengah dgn muffler. bunyi mmg gempak abis, tp top speed mcm kurang je.. rim17 ade memberi kesan ke? ade sape2 tau blh share..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'slm... ok la tu bro... mmg klo pkai rim beso ckit top speed akn kurg.... tp kete nmpk cantik la... hehe... aku pun pkai rim 16, tebal tyr 55 series... nmpk mcm rim 17 dh.... tp pd aku top speed x penting sbb aku bkn kaki top speed... 180 km/j pun aku ingt bru 2-3 kali je jejak... hahaha...

      Padam
    2. bro pakai ekzos set exss work ke, dua tabung tgh tu

      Padam
    3. xla.... request je sendiri kat kedai ekzos nk tambah satu lg tabung tengah... aku xbnyk duit nk msuk bgkel exss ni... hehe...

      Padam
  16. bukan ape, sblm ni penah pakai neo 1.6 stendet blh enjut sampai 190 - 200. bile da tuka persona (lepas mod) nak jejak 180 agak lembab. hampeh r camni.. err..nak tuka rim ngan aku x? kekekeke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. neo 1.6 pkai rim 17 ko dh test x jejak berape? bhye laju2 bro... hargai nyawa anda... kete aku bru kne langgar kat belakang ni... adhusss... buat mse ni aku xnak pkai rim 17 lg... hehe...

      Padam
    2. mase pakai neo x sempat tuka ape2 mmg stendet rim 16. betul tu bro fakhrul, HARGAI NYAWA. jgn tiru aksi video diatas.. err..bro fakhrul lps anta ketuk body tu terus masuk r3 kit jer huhu..

      Padam
  17. bro fakhrul, pakai tayar saiz 55 dengan spring & absober standart ke? ada sagat x? lebar tayar berapa bro?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.... absorber n spring stendet... cm daun pisang belakang kne buang ngn tolak ke dalam skit satu skrew kat bibir fender belakang... xjejak.... lebar 205.... 215 kne pkai adjustable set keras ckit kot...

      Padam
  18. absorber + spring stendet + tayar 215/45/r17 + full passenger blkg + jln x rata (beralun) = sagat

    BalasPadam
    Balasan
    1. kne msuk adjustable tu atopun kne ketuk kelepet ckit fender belakang tu.. depan xsagat lg aku rse sbb member penah pkai set mcm bro...

      Padam
  19. en fakhrul tau x mn nk tune keta persona kat area ganu...tune bes2 kasi power.keta sy cm hmpeh je.x dok pick-up.keta br 1 taun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. leh jumpe n borak2 ngn bro wan pezol... dia org dungun... leh minum2 n tnye pendapat ngn dia... klo ada facebook lg senang cri je wan pezol....

      Padam
  20. As salam bro fakhrul, nak tanya persona auto bila bawa mencecah 120km/j sterengnya gegar kenapa? Sebelum ni x de plak. Lepas buat balancing tayar jadi cam tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kne wat balancing kat tmpat lain.... aku penah kene... xsume kedai cun setting alignment dan balancing... kne tnye member kat tmpt yg biase dia buat....

      Padam
  21. salam bro fakhrul yg hensem..aku betul2 perlukan pandangan dan nasihat dr yang pakar. (mintak maaf dulu kalu soalan panjang lebor dan sgt naif ye..) aku da pakai sona stendet dlm setahun (ade la mod skit2) tapi skang ni aku nak masuk turbo, maksudnye nak bolt on je menggunakan enjin stendet campro 1.6 tuh.. agak-agak bro fakhrul, ape kesan2 negetif pada enjin, dan adakah akan merabakkan poket aku nanti. bila tanye cine tu nanti mesti dia ckp xde mslh punye tak gitu? boleh tahan ke enjin campro bile dah b.o.t nanti? (maksud aku kete tu utk kegunaan harian) atau ade x mslh2 yg aku belum nampak akan berlaku nanti (maklumla aku ni buta pasal mechanical kete ni). setakat ini dulu soalan dr aku bro.. tq veri much bro..ade kelapangan jumpe aku belanje teh tarik gelas besor satu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... hipotesis awal aku dari member2 forum yg dah main turbo kebanyakkannya akan berpatah balik buat standart balik kereta mereka. turbo ni melibatkan perbelanjaan yg besar... klo utk harian biasanya diaorg akan set low boost sahaja 0.5-0.7 bar... tapi sebagai manusia biasa & lelaki kita x akan puas setakat tu aje... nanti mesti gatal tangan nak up boost turbo... klo nak turbo yg selamat perlu usik dalaman enjin seperti piston, ring yg tahan panas, low compression enjin, metal gasket, bearing... klo nak main turbo elok kumpul duit beli kereta yg ada campro CFE... tu pandangan aku jela sbb aku pun bercadang nak ambil exora CFE jika ada rezeki anak2...

      Padam
    2. hmmm..penjelasan yg sgt2 berguna tq bro..hati dah 60-70% nak bot sebelum ni tapi skrg kene consider balik la jwbnye..

      Padam
  22. Salam bro sy pkai persona auto 2009 so far xde major problem cuma nk tau sebelum ni sy dh tukar dari rim sukan standart kepada sporty tp still saiz 195/60/R15 skg sy nk tukar kepada saiz 205/55/R16 adakah akan ada effect dari segi pickup, perfomance dan penggunaan minyak. Mohon penjelasan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... tayar jd nmpk beso mcm pkai rim 17... tyr belakang klo full loaded akan sagat ngn fener nnt kena adjust skrew bwh fender tu supaya kedudukan dia ke atas sikit... minyak aku xpandai nak kabo jugak tapi secara kasarnya still sama... pick up akan kurg sikit kot tp keselesaan & cengkaman lebih memuaskan...

      Padam
  23. Assalamualaikum en fakhrul..kalau area kl kt mn leh tune persona ue??

    BalasPadam
  24. bro I baru nak beli sona 1.6 exec manual ,kelajuan Nye cam mne bro

    BalasPadam
  25. Setakat ni pk su saye pernah memecut 260kmj tetapi yg saye tahu dia hanye menukar suspension nye saje....

    BalasPadam
  26. Salam bro...nk tnya..baru2 ni saya ada tukar ke rim16 ken block (DC) untk persona saya... utnk top speed masih ok..cuma ksedapn kurang tambh bila kelajuan 160kmj ke atas,.,,stering jd bergetar...Mohon nasihat dan pandangan tuan,,,

    BalasPadam
  27. Keto den persona elegance iafm standart bole cpai 200km/j++ blom tkan btul2 hbis.Keto standart juz pkai myak htam shell ultra,kerap time srvis 2kar air filter, pkai plug standart proton NGK-R n yg plig pntig den pkai additife tmbahan brangan csway nano tech fuel utk myak ptrol di mana pkainya akan mneri kesan pmbkaran yg smpurna, pick up cpat, jmat myak, srvis yg lbih lma, dll.Cubalah bhan ini dan bca pnduan pnggunaannya. (P/S- slalo speed xdroop gear klau kndraan dpn plahan n trus tkan gear 5)

    BalasPadam
  28. boleh tahan kereta ko.....agak2 free jomla racing ngn keta aku....aku bukak RM5k..

    BalasPadam
  29. Den kalo persona2 den mleh sobab kira adik bradik.Klau den nmpak keto lain titik persona mmg den tlog titikkn blik n g pun den xmkn wet haram den laju juz tgk mood je bkn mmanjang den nk lombo.Klau ko nk lumbo g trek lumbo ngn fairlady je

    BalasPadam
  30. Den kalo persona ngn persona den hormat g kira adik2.G pun den xmau wet2 hram ni g pun den lju2 juz tgk mood bkn gilo lumbo t menarap keto den.Den suko lju pun juz 5-10km pas 2 den slow blik.Klau ko nk lumbo g cri keto lua negaro coz klau cvic 1.8 bole mkn g cubo try

    BalasPadam