Iklan

Ahad, 27 Mac 2011

DIY - Cara Untuk Kurangkan Bunyi Dalaman Kereta Proton Persona



Salam kepada semua personarians... hehe! saya jugak salah seorang pemilik kereta Proton Persona Manual 1.6 cc sejak tahun 2009... Secara peribadinya saya berpuas hati dengan apa yang saya dapat dari kereta ini.. Cuma biaselah, manusia tak puas klo tak ada upgrade2 ni. hehe!
Post yang pertama ni saya nak kongsikan bagaimana cara untuk mengurangkan bunyi2 yang tak dikehendaki semasa kita sedang memandu... bukan nak down kn kete ni cuma penambah baikan je sebab kita pun tau harga kereta baru 1.6 cc yang termurah adalah Proton Persona.. :)
Pertama sekali masalah yang akan dihadapi apabila kereta menggunakan jalan yang tidak cantik, kasar. Kereta akan bergetar dan bermula dari sini la bunyi2 kecil yang akan didengar ditambah pula waktu berada di dalam kereta memandu secara berseorangan dan tidak membuka radio...

Di bawah adalah bahagian pertama yang boleh ditambah langkah untuk mengatasi bunyi semasa getaran (1):-



Konsul di blower 'aircond' ini saya berpendapat boleh menghasilkan bunyi disebabkan ianya tidak berapa fit.. cuba anda dengan perlahan ketuk konsul yang boleh adjust ke kiri & ke kanan tu... bunyi lagaan plastik dgn plastik akan terhasil... langkah penambah baikan yang saya cadangkan gunakan double tape dan lekatkan dengan bahagian bawah konsul tersebut. 1 side double tape tidak perlu dibuka supaya membenarkan konsul tersebut bergerak atau di'adjust'...

Tujuan saya menggunakan double tape tersebut adalah untuk menghalang lagaan plastik di blower tersebut.. Gunakanlah double tape berwarna gelap supaya tidak begitu kelihatan di konsul tersebut..

Bagi sesiapa yang tidak yakin dengan cadangan saya ini atau tidak berani membuat DIY, anda dinasihatkan jangan lakukannya... secara mudahnya saya tidak akan menanggung sebarang kerosakan yang berlaku semasa anda DIY kereta anda... Buat dengan penuh sabar dan berhati-hati... Selamat men'DIY' kereta anda...
Saya akan kongsikan bahagian2 lain yang perlu dibuat penambahbaikan supaya kereta anda menjadi lebih senyap dan selesa... :)

ok, saya update cikit bagi anda lebih memahami... Sila rujuk gambar di bawah :-



Dari gambar di atas dapat dilihat 'double tape' berwarna kuning yang saya gunakan... simple sahaja... itu sebab saya nasihatkan gunakanlah 'double tape' berwarna gelap...





13 ulasan:

  1. good info bro.. keta ko ade bunyi angin tak klu bawak laju (>140 km/j)... bunyi dri pintu driver... ape nak buat ek??

    BalasPadam
  2. em, bunyi angin lalu tepi tgkap ada kot.. aku xreti jgk nk kenal bunyi angin masuk dlm kete time kelajuan lbh 140 km/j sbb tumpuan lbh ke jln hadapan... hehe... tp wat mse ni aku puas memandu kereta aku... no complain... :)

    BalasPadam
  3. ik jb... ko ni satu batch ngn aku ke?

    BalasPadam
  4. biase x smpi 140 pun, dlm 120 da kuar bunyi tu...


    em tak kot.. aku batch 4/2000.. mu batch bpe bro?...pkd mane?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo. abg senior la ni... aku batch dkp 9/2005... aku keje di hosp. Temerloh....

      Padam
    2. oo.. klu kat jb ni u32 je yg pos kat spital ni... sory lmbt reply..

      Padam
    3. yes... tp di pahang Hospital Kuantan & Temerloh dh ada pos U29 sejak tahun 2008... :)

      Padam
  5. bro nak tanye kalo tensioner persona berapa ek ? n adakah kita kena tukar masa tukar belting?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg kualiti ok hrge dlm rm 250 bro.... xsemestinya stiap kali tuko belting kne tuko tensioner tu... mau rabak poket woo... tensioner rosak apabile belting sentiasa longgar atau jd terlalu tegang... satu lg dh tuko belting baru pun msih kluo bunyi dr belting mse idle enjin....

      Padam
  6. Kenapa kereta sya 2010 berbunyi "ktok 2"??? Beli jan 2011 kowt.. dah tukar lower arm pun berbunyi lagi... tayar pun mcm x stabil

    BalasPadam
    Balasan
    1. bunyi apabila langgar lubang yg dalam ke? klo ye member ada bgtau kne tuko pelapik getah absorber.... mgkin dh crack...

      Padam
  7. Assalamualaikum Tuan,

    Saya menggunakan Proton Pesona dan Ingin tahu macamana untuk matikan/off alarm kereta Pesona apabila remote kereta lemah (bateri habis) yangmana dibuka secara manual.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... remote kereta lemah boleh pkai yg pendua... utk sementara off dl fius hon... gantikan bateri remote dgn segera...

      Padam