Iklan

Isnin, 9 Mei 2011

Enjin Campro VS Waja 4G18



Salam semua.....

Sebagai pengguna kereta berasaskan enjin CamPro, saya ingin mengetahui lebih mendalam mengenai kelebihan dan kelemahan enjin CamPro. Oleh itu, saya membuat sedikit kajian ringkas di dalam laman sesawang dan memperoleh beberapa info-info yang berguna. Di bawah terdapat perbandingan graf antara Enjin CamPro dan Enjin 4G18 (Waja Mitsu) :-



Kesimpulan yang saya boleh buat di sini :-

1- Dari segi Kuasa Kuda (Horsepower)
> Enjin CamPro mempunyai lebih kuasa kuda berbanding dengan enjin 4G18 pada 5700rpm walaupun pada ketika berada di rpm 2300 - 3000 enjin 4G18 lebih kuasa kuda.

2- Dari segi Daya Anjakan (Torque)(Pick Up)
> Enjin Campro mempunyai Daya Anjakan yang tertinggi berbanding dengan Enjin 4G18 pada rpm 4000, tetapi pada rpm 2700 - 3000 Enjin 4G18 mendahului Enjin CamPro dari segi Torque.

Hipotesisnya

> Enjin CamPro adalah enjin berprestasi tinggi dan amat sesuai digunakan untuk perlumbaan. Walaubagaimanapun terdapat isu pengguna Campro dimana mereka bukanlah selalu memandu kenderaan dengan rpm yang tertinggi untuk setiap kali penukaran gear.

Dari segi kuasa Enjin Campro adalah juara....
Dari segi penjimatan petrol pula, Enjin 4G18 adalah juara.........





78 ulasan:

  1. Salam...sya nk tanya pada otai2 yg dah pernah pakai waja ni..sya bru ja berkeinginan utk memiliki waja 4g18 ni..nak beli waja campro rasanya tak mampu...nak tanya sikitlah pasal waja 4g18 ni (waja mitsu)jika dalam waja ada 5 org dewasa..mampu ke waja mitsu ni mendaki bukit..sbagai cth bukit genting..atau lebih tinggi dari tu..

    BalasPadam
  2. wslm... plan bro utk manual ke auto? aku cm pnah test kete member yg auto jela... tp mgkn kete member tu standard mendet respon mcm kurg ckit... tp bab naik bukit ni mmg kne main drop gear la baik auto ato manual... sbab ada sedara aku pkai estima pun komplain naik bukit rse mcm berat tp dia tgok kete lain selamba je naik... ape pun tgok dl vid ni... comparekan....
    vid waja 0-100 4g18 http://www.youtube.com/watch?v=rh8mNKOrSnY
    vid waja 0-100 campro http://www.youtube.com/watch?v=cWgyx_ME6-8
    vid waja 0-100 cps http://www.youtube.com/watch?v=9Ly5fdpcjIs

    BalasPadam
  3. TQ bro bgi sdikit infomasi...sya cadang nk paka waja manual ja...sbab bnyak dgr kata2 org waja auto ni gearboxnya cpt rosak....tk pasal2 lgi kna labur duit utk tukar gearbox..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kete 2nd hand ni atas nasib jgk klo bli kat kedai kete 2nd ni.. sbb ada member bli avanza auto pun kne mslh mcm tu... mula2 test drive ok xde mslh... tp mslh tu timbul blik.. last2 xtahan jual avanza tu bli kete baru... xpayah pening kple cm bayo lebih la bulanan... waja manual ok jgk... pick up ada... cri btul2 n test drive ye bro... pastu bru wat keputusan...

      Padam
    2. eya bro...nk kna fikir habis2an gak ni..maklumlkn kereta 2nd...kkdng owner asal tk bgi thu apa problm kete tu..dia kata ok ja...rasa2 nk upah makenik time tngk kete nnti...maklumlhkn sya ni pasal kerosakan kete tak tahu sngt..rasa nk ambik kete baru tu ada juga tpi sya ni keja bkn ngan gov,, susah nk buat loan...

      Padam
  4. em, ada member keje sndri pun leh lulus loan tp ada tip spye loan lpas... kne wat penyata gaji bulanan contoh 2000... jdnye penyata bank pun kne ada duit msuk pling kurg 2000... klo terkurg walaupun seringgit bank dh reject....

    BalasPadam
  5. salam..tokey kedai bagitau spark plug 4 kaki (super 4) utk campro tak muat nak masuk sebab ade wasil..yang deme pakai tu jenis ape??kalo kat dungun atau kemaman kedai mane yang ade jual??

    BalasPadam
    Balasan
    1. aik... aku beli spark plug 4 kaki yg xde wasil ato o-ring besi tu... mmg utk campro... cb tnye kedai spare part yg terkenal ckit kat citu... aku xbiase sgt kedai spare part area dungun n kemaman... Aku pkai bosch super 4... kod dia HR78X....

      Padam
  6. jadi maksud video itu ape.mana satu bagus untuk naik bukit.cth,bukit genting highland.

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, klo jenis suke drive naik bukit slow n steady waja mitsu la ok.... klo x sebaliknya...

      Padam
  7. Waja campro klu buat pipe 4-2-1 bru ada pickup..top speed pun best

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup... aku campro iafm pun pkai 4-2-1... auto

      Padam
  8. salam bro..sy ad pkai waja campro..npe ek lw start pg kdg2 ad bunyi dkt bhgn heat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... klo pagi2 tu kete aku pun ada jugak bunyi tu... tp kejap je la... lama2 dia akan hilang apabila enjin panas... setahu aku enjin campro dia auto adjust teppet ni... jd pd aku normal la bunyi mse enjin masih sejuk...

      Padam
  9. salam, saya pengguna waja cps manual..dari segi kuasa cps dh ade kedua2nya..torque masa rpm rendah mcm 4g18 dan lebih kuasa dr campro non cps pd rpm tggi,kira cps ni mcm enjin performance dr proton la yg nak ke ala VTEC mivec walaupun hakikatnya prestasi agak jauh beza jgk la dr enjin tu semua..dari segi pnjimatan mmg betul apa yg bro katakan 4g18 lebih jimat dr mana2 enjin campro..that is campro punya problem..mungkin masa cipta campro aritu time minyak tgh murah kot..hehe..so dorg xambil kira lah faktor fuel consumption tu..hihihi

    BalasPadam
  10. Salam.. Minta pendapat sikit.. Sy pakai waja campro manual std.. Hajat nk pasang pipe.. Ada cadangan x pipe cmne yg sedap untuk up pickup n top biar setara perginya..boleh tak syorkn ape barang basic untuk up performance waja campro ni.? Bukan nk extreme sgt cume nk bg sedap bawak je.m

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... tuko extractor 4-2-1 je bro... member aku yg wat pun ckp terbaik... berbaloi la... klo bajet kecik amik extractor besi putih je xsmpai rm 300... klo ada bajet rm 600 leh amik yg stainless steel... berkilau sikit...

      Padam
  11. Salam bro...saya pkai waja 4g18p agak baru jgk lah..saya pkai auto..mcm mane eh nk tambah kuase enjin?? Nk dpt 180 pun susah..penah 3 kali naik genting takda mslah..Tapi mmg selesa lah pkai waja nie...body mmg tip top..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... sy ada member yg pkai waja auto 4g18 ni... apabila aku bg test bwk kete aku terkejut dia sbb respon & pick up jauh lebih baik dgn waja dia... aku cadang kat dia buat beberapa modifikasi. sekarang yang dia dah buat guna extractor 4-2-1 dan juga air filter after market. member aku tu setakat ni agak berpuas hati dengan prestasi kereta dia....

      Padam
  12. YA SALAM...SAYA DA PKAI WAJA 4G18 (M) ..2001. MMG SEDAP NAIK,,,,
    PALING LAJU RAPAR PADEL 185KM/J... CECITA MCM MN NAK BG RAPAT 240.... NAK TUKAR ENGINE CONFIRM TAK...MASIH SENYAP LAGI... DAPAT LEKAT 210KM/J PUN KIRA OK LA..... SEMUA MASIH STANDARD..

    BalasPadam
    Balasan
    1. 185 km/j tu RPM dah duk kat brape RPM dah?

      Padam
    2. 185km/j je? Biasa waja manual ni 200km/j klau auto baru dlam 190km/j. P.E stndart pun 210 boleh dpt 220km/j. Lupa plak sbab P.E ni campro DOHC stakat wira 4g93p boleh je main kdag 1.8 ivtec cvic pun boleh tpau skit huhu

      Padam
  13. Salam bos.sya pkai waja cmpro auto.cmne nk tmbh power biar sdap bwk

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'slm... em, klo masih standart x usik apa2 dicadangkan tukar air filter stainless steel & juga extractor 4-2-1... buat 2 benda ni dah leh rasa perbezaannya...

      Padam
    2. Ni smua asyik tnya solution tmbah power ni xbca dri awal ke dh ada yg btnya? Penat admin asyik nk ulang smpai lebih 10x

      Padam
  14. Salam, sy guna waja 4g18 (m) standard. Klu sy tukar air filter stainless steel & extractor 4-2-1, jauh x beza power dan minyak cmna pula. Tq

    BalasPadam
  15. air filter stainless steel & extractor 4-2-1 ape sy xbrape paham dkt mne dduknye bnda ni mohon bantuan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa nama 24 feb 2015. ext 4-2-1 2 kepala utama pnyambung antara head blok engin ngn paip ekzos. Cuba buka hood enjin bay dpan nmpak x besi berpenutup bgi yg stndart lagi r yg ada tnda amaran jgn ltak tgan 2 yg dkt head? 2 r dia. Slalu tukar smpai ke tbug nenas bwah. Airfilter stainless steel 2 sma r cm K&N yg smbug dkt throttle body 2.(Buat2 xpham ni)

      Zet Zamm. Klau stndart di cadangkan juz usik extractor n tbug tgah bullet je. Mnual,selalu high rev@bwa laju,slalu g jln2 jauh/kje jauh nk best pkai 4-1. 4-1 ni pick up ok gak r tpi top lagi tbaik snag naik mter. 4-2-1 ni biasanya auto ssuai tpi mnual klau pkai 4-2-1 pick up mmg sperti vtec nk2 dh tukar skali bullet n ekzos straight flow tpi top mndatar skit. 4-2-1 ssuai kgunaan harian jln2 dkt bndar2 n low rpm bwah 4. Kata SC klau dh tukar extractor ni kekalkn muffler tbug tgah asal utk top. Bullet ni biasa klau nk tmbah pick up g je top pun ok gak je. Airfilter stainless steel ni byak skit udara boleh msuk tpi klau kreta stndart xyah r elok pkai yg stndart ori dh ckup sbb udara byak tpi xsetting kdar petrol n plug pkai sndart xbest gak boleh jdi lemau msa nk top. Pick up je rsa ok. Pas 2 airfilter aftermarket ni sbnarnya kurang tpisan hbuk skit bbanding yg ori. Tkut pasir hlus n hbuk2 hlus msuk skali t kena rjin servis TB pula.

      Padam
  16. saya pakai engine mitsu waja 2004.Dah masuk 5 tahun pakai turbo kit plus e manage....alhmadulillah prestasi ok dan mmg banyak membantu untuk naik bukit dan pecutan. 0.5 - 0.6 psi dan cukup. Cuma ada sedikit modifikasi kena buat. Sangat puas hati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam,,,mana nak dptkan e-manage utk waja model 2002

      Padam
  17. Gearbox 4g18 manual bole masuk tak kat waja campro.

    BalasPadam
    Balasan
    1. GB cmpro lagi best dri 4g18. Cmpro 1.6 GB cm wira 1.8. Alang2 nk msuk baik msuk evo3 pnye je snang cte tpi GB bsar enjin stndart pcah plak piston sbb grak tlalu laju

      Padam
  18. Salam bro sy nk tnya skt sy pkai kereta waja campro masa sy menandu kereta tiba2 ejin kereta sy tak hdp terus sy brek kereta..lps sy strt tak hdp mcm ada bunyi kn ejin blh sy tahu apa masalah kereta sy tu

    BalasPadam
  19. cma tukar extractor 4-2-1 je kew??xperlu tukar pipe or ekzos ke..kereta waja.air filter drop in yg mane elok yer..biasa yg after market air filter ada jual ktne yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. baca komen dkt zed zamm blik

      Padam
  20. cma tukar extractor 4-2-1 je kew??xperlu tukar pipe or ekzos ke..kereta waja.air filter drop in yg mane elok yer..biasa yg after market air filter ada jual ktne yer

    BalasPadam
  21. Saya nak tanya sikit. Saya pakai Proton Persona, so far memang ok jer. Cuma x puas hati dengan torque sebab kena lenjan tinggi baru ada rasa power sikit. Soalannya, gearbox Persona ni dapat di adjust x gear ratio ataupun nak tukar skali semua gearbox tu supaya dapat match dengan enjin torque.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Try tukar ECU aftermarket klau nk best smua. hrga RM800-1500

      Padam
    2. Stndart 2. Jnji xlebih grisan merah. Prnah tukar water pump/thermostat? Nk rndah dri stengah buh coolant spenuhnya atau coolant+air mineral n tukar kpas yg byak blade

      Padam
  22. Saya guna waja campro 2006 masalah nye meter temperature waja campro memang pada setengah ke apabila keadaan normal. Meter kereta saya pernah naik hingga hampir garisan merah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Stndart 2. Jnji xlebih grisan merah. Prnah tukar water pump/thermostat? Nk rndah dri stengah buh coolant spenuhnya atau coolant+air mineral n tukar kpas yg byak blade

      Padam
  23. Saya guna waja campro 2006 masalah nye meter temperature waja campro memang pada setengah ke apabila keadaan normal. Meter kereta saya pernah naik hingga hampir garisan merah

    BalasPadam
  24. en.khairi yunos..waja campro meter temp memang kat bawah garis tgh..tp bawah sikit je..

    BalasPadam
  25. en.khairi yunos..waja campro meter temp memang kat bawah garis tgh..tp bawah sikit je..

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum.....

    Utk waja mmc auto 1.6...modified pipe apa ye....klu bjet kurg tabung blkg nk tukar jenis mcm mna ye...utk waja mmc auto...

    Mnx penerangan sdikit...

    BalasPadam
    Balasan
    1. auto muffler blkag biar sndart atau klau nk amik aftermarket yg ada bnyi2 skit amik s flow. S flow ssuai utk kreta auto tpi klau nk kuasa skit ngn kos yg skit baik mulakan tukar extractor sja dlu. Besi putih@alloy 4-1 rm 160 klau 4-2-1 rm250 klau siap tbug nnas rm250. Tukar extractor n bullet tbug tgah utk lbih pick up. Awak auto guna 4-2-1.

      Padam
    2. silap 4-2-1 tnpa nenas rm200. Rm250 klau siap tbug nenas.

      Padam
  27. Salam bro2 campro,nk tnya sikit lampu hndbeark dgn yg lmpu kuning mcm krta lincin tu mnyala serntak,apa mknanya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kreta lincin? Cuba terangkan btul2

      Padam
  28. Salam sejahtera. Nak tanya kerosakan pd system engine waja mitsubishi auto.

    BalasPadam
  29. Salam sejahtera. Nak tanya kerosakan pd system engine waja mitsubishi auto.

    BalasPadam
  30. Asslm...sye pakai waja 4g18 1.6...tapi sye nk pasang turbo kat waja 4g18 tu...ape pendapat??....baek atau byak masalah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm..utk play safe byk modified yg perlu dibuat..metal head gasket adalah wajib..piston waja adalah jenis high comp utk psg turbo kena tukar piston low comp..xnk tukar pn xpe tp boosting kena rendah la..cuma menang kt pikap je klu top speed lebih kurang sama je dgn non turbo..ecu perlu d remap paling kurang,klu ade bajet lebih psg management much better

      Padam
    2. Wslm..utk play safe byk modified yg perlu dibuat..metal head gasket adalah wajib..piston waja adalah jenis high comp utk psg turbo kena tukar piston low comp..xnk tukar pn xpe tp boosting kena rendah la..cuma menang kt pikap je klu top speed lebih kurang sama je dgn non turbo..ecu perlu d remap paling kurang,klu ade bajet lebih psg management much better

      Padam
    3. nsib ada yg tlog jwabkan. Psag turbo mne boleh main sumbat trus laju. Pling x pun pick up je kuat tpi top xde. Klau nk gak pick up lbih msuk trus supercharger

      Padam
  31. Assalam..sy pakai waja 4g18 1.6 manual..betul ke tukar pakai twin tip lebih power?

    BalasPadam
  32. Dlu pkai satria 4-2-1,bullet,street flow pick up tbaik tp top mndatar skit bila long distance.4-2-1,bullet & street flow pick up tbaik tp top kurang mendatar.Mybe kna tukar s-flow utk top skit.4-1,bullet & street flow pick up boleh tahan wlaupun xsehebat 4-2-1 top lmbt skit.Jika 4-1,bullet & s-flow pick up kurag skit tp top terbaik..Ringan top cpt naik lbih2 long distance.Skrang pkai persona iafm 4-1,bullet & street flow pick up kuat skit wlau xsntanding 4-2-1 top bole than tp bila tukar blkag s-flow top lbih power ringan je.(Juz pengalaman bgi utk spa yg cdag nk tukar paip sistem ekzos)Sedan manual pkailah 4-1,bullet s flow.Pick up ada, top best minyak jimat.

    BalasPadam
  33. Assalam . nak Tanya LA , sy Baru amek waja cps auto second. Asal x laju nak dapat 140 pon berat. Ape yg perlu buat.

    BalasPadam
  34. Berapa mileage. Klu mileage tinggi cuba buat cuci karbon dulu. Saya pki wjaa auto mitsu. Mileage 180k. Da try cuci karbon. Enjin ringan. Cblah. Cb cek sparkplug. Tukar yg power sikit. Nti dtgla pikup tu

    BalasPadam
  35. Berapa mileage. Klu mileage tinggi cuba buat cuci karbon dulu. Saya pki wjaa auto mitsu. Mileage 180k. Da try cuci karbon. Enjin ringan. Cblah. Cb cek sparkplug. Tukar yg power sikit. Nti dtgla pikup tu

    BalasPadam
  36. assalamualaikum.. nak tnya.. sya pakai waja auto 4g18.. nak tukar gearbox waja campro boleh fit x..? tq

    BalasPadam
  37. assalamualaikum.. nak tnya.. sya pakai waja auto 4g18.. nak tukar gearbox waja campro boleh fit x..? tq

    BalasPadam
  38. Nak tau bezenaya cempro sama mits... tengok dari apnya bro...

    BalasPadam
  39. Balasan
    1. Campro enjin twin cam (DOHC) ada tulisan CAMPRO kat atas cover enjin manakala Mitsubishi adalah single cam (SOHC) dan enjin ni ade plastik cover yg besar menutupi enjin..buka plastik cover tu baru nampak head enjin

      Padam
  40. Assalamualaikum..saya pakai waja 4g18..masalah skrg kereta saya mcm termenung dari 50 ke 90kmh..lps tu mcm kereta nk pergi tersekat sekat..knp tu bro..semua saya sudah tukar koil plug,plug,filter minyak

    BalasPadam
  41. Assalamualaikum..saya pakai waja 4g18..masalah skrg kereta saya mcm termenung dari 50 ke 90kmh..lps tu mcm kereta nk pergi tersekat sekat..knp tu bro..semua saya sudah tukar koil plug,plug,filter minyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dh prnah servis n tuning TB n TPS sensor? Airfilter ok x?Pkai ori je xyah aftermarket t TB cpat lemau nk kena rjin servis utk elak lemau. Jnji jgn guna local pnya dh sbb udara xbyak msuk n pnas je. Klau TB ok kne tgok tkanan petrol ckup/x. Snag ckp g Scan dkt SC utk reset semula ECU atau check detect jika ada prob. Kdag2 tkut knock sensor prob pun ye gk.

      Padam
  42. Fakhrul dh pening mlas jwab sbab dia juz kongsi skit je tntang pbezaan mitsu enjin n campro serta skit cara utk tmbah perfomance dh org rmai tnya soalan cm pomen2 plak haha. (Fakhrul wsup aku jgn lupa blas. Rafiee dh ngajuk dh.)

    BalasPadam
  43. satria neo 1.6 cps. ada idea mcm mana nak potong vtec? haha. dapat cucuk pun okay

    BalasPadam
  44. Sape ada pengalaman masuk NGV kat waja...ape jadik kat pickup top speed etc....kos berapa...ada rekomen mana2 pomen yg pamdai buat?

    BalasPadam
  45. Waja enjin mitsubishi lebih baik. Paling baik model tahun 2005.

    BalasPadam
  46. Assalamualaikum otai2 waja..
    Kereta saya enjin 4g18...adakah bermasalah kalau saya masuk gearbox cps??minta tolong otai2 waja.

    BalasPadam
  47. Salam sejahtere..nk tmpang tanye ckit..klaw waja 4g18 auto ni buat sistem ekzos 4-2-2 apeje ek perbezaan yg akan brlaku kat prestasi kereta tu..mohon penerangan dari otai2 kereta waja..

    BalasPadam
  48. Salam.sy bru guna waja cps.auto.pickup cun tpi long die trmenung smpai 120 je.xleh naik lagi..ape patut buat.x nk down meter.dpt 200 pn ok dh.pndapat sikit otai2 waja..tq

    BalasPadam