Iklan

Ahad, 15 Julai 2012

Bunyi Kasar IAFM Proton Persona 2009

Salam sejahtera...

     Masalah iafm ini biase berlaku ke atas kereta Proton Persona keluaran versi pertama, Keluaran kedua adalah Proton Persona Elegance. Baru-baru ini aku merajinkan diri membuka cover enjin dan aku ambil video bunyi enjin Campro aku yang sudah ada tanda-tanda IAFM ni berdendang lagi. Dulu pernah tukar atas waranti Proton. Lihat video di bawah ye... Maaf enjin berdebu sikit, tak rajin nak bersihkan... hehe...



   Masa aku bukak cover enjin kereta aku ini aku terjumpa pula spot dekat enjin yang memerlukan aku untuk DIY lagi.. hehe..  Terdapat sedikit kebocoran kecil dan halus pada rocker cover gasket kereta aku. Jika dibiarkan akan menyebabkan enjin anda kelihatan cepat tua. Oleh itu, perlu untuk aku buka head dan gamkan semula dengan gasket head yang asal. Akan datang akan aku kongsikan proses membaiki semula seal gasket kereta aku. Lihat dulu gambar kebocoran yang aku jumpa...

 Gambar zoom jauh


Gambar zoom dekat. Ini la akibat selalu remp tinggi-tinggi... kekeke...








19 ulasan:

  1. salam saudara fakhrul,kalau bunyi kasar iafm dibiarkan saje, ada effect lain tak pada kete selain kuat telan minyak? iafm ni boleh DIY sendiri tak? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'slm bro... em, setau aku punca iafm ni bunyi disebabkan sistem flip utk pertukaran laluan panjang n pendek udara yg msuk melalui throtle body.. klo x repair xde masalah pun cm mengganggu telinga je... sebut pasal DIY ada di forum2 di facebook terdapat perbincangan berkenaan dengan repair iafm ni.. keje2 DIY ni agak rumit sikit sbb ruang iafm yg sempit.. terdapat ada sorg dr dungun yg membuat repair iafm ni, nme dia bro Wan Pezol.... leh cari di fb... upah rm 100 utk repair iafm setau aku dan planning aku mggu dpn akan anto kete pd bro Wan Pezol tu...

      Padam
    2. Ooo macam tu, tp kenapa di SC proton diorng x repair tetapi diorng terus tukar seketul iafm? Dah laa iafm tu mahal...

      Berkenaan kebocoran kecil dan halus pada rocker cover gasket tu, adakah juga disebabkan isi minyak enjin melebihi paras max? terima kasih diatas penjelasan saudara...

      Padam
    3. aku rse sebab sc proton x repair adalah iafm tu adalah keluaran pembekal parts proton dan untuk claim part adalah senang tuko dgn parts yg baru... pasala kebocoran kat rocker cover tu mgkn bkn sbb isi minyak enjin lebih sbb biase kete aku mmg xpenuh pun isi minyak enjin... mgkn sbb aku remp terlalu tinggi atopun disebabkn oleh faktor yg mgkn biase berlaku ke atas enjin.. (wear n tear)

      Padam
  2. salam bro..nk tanye,wan pezul tu keje bengkel kat mane?sbb kawe duk kat kerteh..klu thu tmpt boleh trs pg je..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... dia bukan keje kat mne2 bgkel... dia manager landskap klo xsilap kat tanjung jara resort...

      Padam
  3. Salam. just nk share..saya tambah oil additive kat minyak enjin. Liqui Moly Ceratec. 300ml harga lebih kurang Rm 150. lepas 40,000km baru topup lg (maksudnya xpayah topup setiap kali tukar minyak itam 10,000km) additive ni made in german dan mmg direkomen oleh syarikat2 keta besar mcm VW, BMW etc. so far pakai, alhamdulillah...enjin terasa lebih smooth dan senyap, minyak jimat lg sket. main function dia utk kurangkan friction up to 75% dan turunkan suhu minyak enjin (bukan suhu radiator ye!) hehehe...oh lupe. ramai drifter malaysia yg pkai ceratec ni. bleh surfing2 utk tau lebih lanjut..

    BalasPadam
  4. KESAN SELEPAS PASANG GROUDING KABEL COOPER PURE
    1.Arus electrik menjadi stabil.
    2.Lampu lebih terang dari sebelum.
    3.Mengurangkan masalah sentapan bila aircond on ketika memandu.
    4.Throttle respond lebih cepat.
    5.Penukaran gear yang lebih baik dan lancar.(AUTO)
    6.Mudah memotong dan mendaki bukit.
    7.penjimatan petrol.
    8.Meningkatkan prestasi pecutan & kuasa enjin.
    9.Meningkatkan prestasi audio.(bunyi lebih mantap)
    10.Cas bateri lebih cepat.
    11.Menstabilkan ECU & mengurangkan bunyi bising pada bahagian enjin.
    12.Meningkatkan pembakaran plug yg lebih cekap
    13.Meningkatkan starting.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam

      GROUDING KABEL COOPER PURE pasang di mana ek...

      maaf newbie..

      Padam
  5. Salam semua...
    Kereta date persona elegant tahun 2010
    Ade masalah bunyi macam kat lowerr arm depan ' takkkk takkk' ble laggar line kuning
    Mcm 2 dah buat still bunyi lagi....
    Cube bagi pandangan ckit

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... ape yg dah dibuatnya? senang nk tgok point mne lagi....

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Bush2 lower arm tu semua da rosak..dia mcm getah..klu dah pecah langgar lubang atau line kuning tu memang bunyi besi berlaga dngn besi..sbb getah dah pecah..kena tukar lower arm 1 set kiri kana..baru bunyi sedap je bile langgar lubang..

      Padam
  6. assalam bro, iafm ni ada nama lain lg ker, apsal pi kedai alat ganti kereta,dorang x tau, nk ganti kt proton servis dorang amik rm 350, tu yg nk try cari kt kedai spare part pastu cari pomen

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeke IAFM harga RM350?
      Aku dngar harga mcm RM600-RM800

      Padam
  7. Salam bro..sy pkai persona taun 2009,masalah kreta ni waktu siang hr panas,pjalanan lebih 30km slalu mati enjin dgn tiba2 dlm skali ke tiga kali...tp suhu enjin xnaik,.msa pjalanan waktu mlm xada msalah plk..

    BalasPadam
  8. Assalam..sy punya persona pun bunyi mcm tu jg..tiktiktikk iafm ke @ sim tepet? Mcm bunyi angin bocor pun ada

    BalasPadam
  9. intake iafm klau buat bypass boleh than lma pnggunaannya x? Xde effect pda enjin pda msa akan dtag ke?Ada member saga FLX iafm prob pomen suh dia pkai intake exora bold. Hrga RM380 so far ok dia ckp. Tpi biasanya klau lain intake tkut nak setting TB ssah ada sgelintir org ckp btul ke nk2 klau pkai intake jnis besi. Rasanya intake iafm klau buat bypass buag/cut butterfly dlmnye xde apa2 effect sebabnya fungsi iafm buat laluan pnjag n pndek juz utk jimatkn mnyak pda kadar RPM rndah n tinggi pas 2 pda msa RPM tnggi ia buka pda laluan pndek utk lbih trus respon kuasa dengan guna myak yg sma jmat RPM rndah. Lbih kurang cm vtec r tpi beza skit. Maaf jika silap.

    BalasPadam