Iklan

Ahad, 20 Mei 2012

DIY - Cara Pemasangan Wayar Aux Proton Persona

Salam sejahtera....

    Buat pengetahuan pemilik Proton Persona, kereta anda boleh diubahsuai supaya mempunyai perhubungan dengan gajet muzik seperti handphone, MP3 player dan ipod... Perhubungan ini memerlukan wayar yang dipanggil 'Aux Cable'. Harga wayar ini sekitar RM 20 sahaja... boleh dicari di kedai-kedai audio kenderaan di tempat anda. Sila lihat video di bawah yang menerangkan cara terperinci pemasangan wayar aux pada sistem audio Proton Persona anda :-







10 ulasan:

  1. mcmna nak tnggl radio tu? kna buka papan suis kt atas tu dulu ke?

    BalasPadam
  2. yep... xsilap aku klo nk bukak radio tu ada 6 skru kne bukak... litar suis kat atas radio memang kene bukak dl baru senang keje...

    BalasPadam
  3. perlu ke cucuk ground cable..kalo x cucuk bley fungsi x

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmmm... xterjawab ni... bab teknikal wiring ni aku lemah cikit.. lupa plak aku nak tulis kat atas yang video ni bukan aku yang buat.. Aku jumpa dan sekadar perkongsian... harap maaf...

      Padam
  4. sape nk komen kat blog aku sila jaga adab.. jgn nk maki2 kat cni... mmg aku akn delete nnt... skian, hrp dpt kerjasama... klo rse x suke xpyah komen... ape kepentingn yg aku dpt klo aku share vid dr youtube pun??? stakat nuffnang tu wat cntik blog je... brape sen la sgt tabung ayam tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa r bro diaorg ni dengki je ntah2 basic pun xtau. So far klau rdio P.E mmg dh siap lubang utk ccuk kabel Aux ni juz ccuk n smbugkn pda phone tpi klau nk play kena set skit dkt rdio n open music phone. Volume dkt phone pun main peranan utk kuatkn music tau. Addjust volume di phone n rdio utk dptkn vol yg mntap. Hrga RM5 aku dpt kabel 2 tpi pndek skit r hihi

      Padam
  5. bro,kete aku pakai stereng yg xada button. tgk dlm mudah.my ada org jual cover yg ada button..boleh ke plug n play je dekat stereng aku?mmg dah ada soket x?

    BalasPadam
  6. kat radio persona belakang tu mmg dh ada soket... tp nk kne wat wiring dl bro... kne ada kepala penyambung wayar dr stereng ke radio....

    BalasPadam
  7. Mana nak dapatkan aux in cable untuk persona bro

    BalasPadam
  8. OdoMeter proton persona saya apabila switch on hanya berkelip sahaja...tiada paparan bacaan diameter,meter minyak dan tempeture pun tak naik...apabila kereta mula bergerak rom dan speed meter jugak tak naik....telah cuba buka meter tu dan apabila digoyang-goyangkan cable soket meter ia berfungsi dgn baik...sekiranya kereta berjemur ditgh panas ianya berfungsi dgn baik....apa perlu saya buat tukar cable meter ataupun keduanya sekali?

    BalasPadam