Iklan

Rabu, 30 April 2014

Mahukan Respon Kuasa Enjin Dari Kereta Anda?

Salam sejahtera...

     Bagi kereta standard yang memerlukan respon yang secukupnya, selain paddle respon & throttle respon anda perlu melaburkan sedikit wang dengan drop in air filter jenis stainless steel atau k&n yang boleh dibasuh & diguna semula. Extractor 4-2-1 juga amat berbaloi jika wang anda dilaburkan disini sama ada jenis besi putih yang berharga tidak lebih rm 300 atau jenis stainless steel yang berharga tidak lebih rm 600. Dua perkara ini sudah cukup untuk memberikan anda respon yg secukupnya. Jika mahu lebih lagi anda boleh melaburkan wang dengan fuel pressure regulator, adjustable cam pulley advance setting & rebore throttle body...

 -frz-

 tags - proton persona, campro, pickup, respond






9 ulasan:

  1. Salam bro
    Selain extractor 4-2-1, ape lg part yg perlu ditukar skali jalan? ke extractor je dh cukup?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... extractor 4-2-1, tabung tengah pilihan klo ada bajet masuk bullet yg biase je.. lepas tu air filter pkai yg high flow stainless steel.... klo nak gempak lagi mufler tuko yg ada bunyi bass sikit ala2 nissan gtr.... hehehe... bru mengancam drive persona....

      Padam
    2. Pdan r aku ada dgar bnyi ala2 GTR pda myvi. Rupanya ada jual xzos bnyi cm GTR rupanya. Berminat ni huhu.

      Padam
  2. Salam, ada perbezaan tak untuk extractor stainless steel berbanding besi putih? dari segi tahan lama ke, tahan karat ke, atau performance.. sedang berkira2 untuk tukar extractor stainless steel (rm4xx) atau besi putih biasa (RM2xx). mintak pendapat bro

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... pada aku elok amik yang stainless steel klo cukup bajet.. perbezaan dari segi prestasi aku tak pernah jumpa lagi dyno berbandingan antara besi putih dengan stainless steel....

      Padam
    2. Dari segi ketahanan tahan lagi stainless steel sbb aloy@besi putih wlapun xkn karat tpi lama2 akan reput bbanding stainless steel. Beza juz lebih tahan lama n bnyi agak nyaring skit r pkai stainless steel ni. Aku pkai jnis aloy je t ada bajet aku nk tukar dari dpan smpai blkag guna besi stainless steel 2.5 inci pula.

      Padam
  3. Bro, saya pakai persona auto, dah pakai ext 4-2-1, tukar tabung tengah, drop in air filter.Nak tanya muffler standard mmg restrictive ke? Kalau tukar ke aftermarket jenis s-flow, adakah dpt improve sedikit pickup kat low end?respond tuan sgt saya hargai.tq

    BalasPadam
  4. Bro, saya pakai persona auto, dah pakai ext 4-2-1, tukar tabung tengah, drop in air filter.Nak tanya muffler standard mmg restrictive ke? Kalau tukar ke aftermarket jenis s-flow, adakah dpt improve sedikit pickup kat low end?respond tuan sgt saya hargai.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Am. Kreta auto pkai muffler S Flow mmg ssuai sbb auto mmerlukan back presure angin dari muffler utk dpatkan top yg baik. Aku pnye manual pakai EXT 4-1, bullet n straight flow bila bwa cun pick up n top juz bsig n myak lbih skit tpi skag aku pkai muffler stndart s flow ok r top lmbt skit tpi xmgecewakan juz skag mybe nk tukar straight blik psal pndapat pomen ckap straight flow ssuai utk mnual sbb klau x t tekanan pda enjin tpi pkar ekzos ckap s flow utk tmbah pda mnual ni hm mne pun aku xtau.

      Padam