Iklan

Ahad, 21 Ogos 2011

DIY - Cara Untuk Kurangkan Bunyi Dalaman Kereta Proton Persona V3

Salam sejahtera semua.. Kali ini aku nak sambung semula post aku yang sebelum ni mengenai cara untuk mengurangkan bunyi dalaman Proton Persona anda.. Kali ini lebih tertumpu pada bahagian bawah dashboard dan pintu kereta.. Sila lihat DIY yang telah aku lakukan pada kereta aku... :-


BAHAGIAN PINTU HADAPAN

Bukakan satu skrew mata bunga (philip) pada suis tingkap


Tarik keluar dengan sedikit kuat suis tingkap. terdapat 4 klip pada bahagian tepi suis ini


Cabutkan wayar berpin pada suis


Bukakan 2 skrew bunga pada pembuka pintu.


Bukakan 1 bunga skrew pada trim pintu


Bukakan 1 lagi skrew bunga pada bahagian tepi trim pintu



Buka trim pintu dengan sedikit condong


Bahagian dalam pintu Proton Persona


Buka speaker pada bahagian pintu


Wayar speaker yg tidak kemas dipasang oleh kedai accessories




Wayar speaker diikat kemas



Speaker dipasang semula dengan baik


BAHAGIAN BAWAH DASHBOARD




Anak panah menunjukkan bahagian yang perlu dilakukan sedikit modifikasi



Bulatan menunjukkan terdapat buntut skrew pada belakang wayar berpin (harness)
Anda perlu meletakkan sedikit double tape pada bahagian belakang untuk mengelakkan ianya bersentuhan terus.



Pada bahagian bawah dashboard yang lain juga mempunyai masalah yang sama
Anak panah menunjukkan double tape digunakan untuk mengelakkan bunyi lagaan atau setuhan






Setelah selesai penambahan double tape pada bahagian-bahagian yang telah aku kenalpasti, bunyi yang sebelum ini muncul telah tiada. Diharap anda juga boleh melakakukan sedikit penambahbaikan pada kereta Persona anda. Sebarang pertanyaan, sila tanya pada ruangan komen di bawah....

Sekian, selamat mencuba....













30 ulasan:

  1. Salam bro! syabas sbb ada blog yg bole tolong penguna PE. :)

    sy nk tanya kalo ada bunyi di bahagian dashboard [penutup airbag belah kiri].. cmne ek.. bila berjalan je bunyi.. kene letak tangan baru diam.

    bunyi tu agak ketara.. mcm plastik bergetar.

    BalasPadam
  2. sme2... :)

    em, mmg plastik dashboard ni ckit bermasalah apabila ianya bergetar... kete aku xde airbag ssh jgk nk tlg kwn2 sume... klo bukak cover airbag tu belon dia akn trus kluo ke? klo tidak leh la cb bukak n teliti bahagian yg x fit tu... letak ckit gam ke....

    BalasPadam
  3. Aku pakai Persona 1.6 M-Line baru seminggu...ada bunyi bergetar bila atas jalan yg tk rata,bila kereta bgegar sikit mula ada bunyi cam getaran dalam dashboard. Tuh masalah yg sama ker ngan yg kat atas ? Mohon respon segera yea :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes... klo rse bunyi tu kluo kat bhgian bwh ato tepi leh cb DIY sprti artikel di atas terutma skali kat BAHAGIAN BAWAH DASHBOARD tu... klo rse bunyi kluo kat bhgian atas dashboard leh kurgkn bunyi dgn cre ini http://eilarazi.blogspot.com/2012/02/diy-cara-untuk-kurangkan-bunyi-pada.html?showComment=1330406693887#c7924522835988948657

      Padam
  4. slm nak tanyer la sye drive dalam 150 km/j ade bunyi la mcm berlaga dkt bahagian radio.. ade x cara2 nak bukak radio?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ke kat bhgian atas dasboard klo kat gen 2 ada jam dl... cb time dia bunyi letak tgn kat citu... klo bukak radio kne bkak cover panel atas radio tu dl.. kne cungkil ckit.. nnt aku upload gmbo...

      Padam
  5. OMG! X sangka boleh tjumpa web ni, mmg sgt berguna!!!!!

    Fakhrul, saya punya pintu bahagian kanan belakang susah nak buka la.... Kalau buka ikut bahagian dalam, ok je, tp kalau buka guna pembuka luar, susah giler, kena tarik kuat sikit baru pintu boleh buka... mcm mana nak solve tu ek?? Kdg2 malas la nak pegi SC.... kena appointment la, byk kete la... at least, jimat $$$$, anytime boleh buat. Plz reply.. Thnkx!

    Ini email saya: josedolph2009@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe... thanks... em, aku xpenah lg kene mcm mslah yg bro utarakn tu.... berape umo kereta bro? em, dl kereta aku mslah ssh ckit nk ttup pintu belakang 2 belah... klo nk tutup kne tolak kuat ckit... skrg ni slow je pun dh ok... kdg2 time aku rjin aku sapu minyak gris kat point yg dirasakan perlu... hehe...

      Padam
  6. bukak pintu tu smate2 nk ejas wayar speaker je ke..xperlu tampal double tape ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. xla... speaker longgar.. ketatkan blik... alang2 dh bukak tu mata pandang2 jugak kat tempat lain... hehe

      Padam
  7. kesian...sedih plak rasa

    BalasPadam
  8. Salam, boleh tolong tunjuk cara buka air cond vent persona sebelah kiri, tunjuk cara buka casing air cond sama...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm... maaf bro... aku xpenah bukak vent aircond lagi.....

      Padam
  9. salam, bro persona ada bunyi kat area pintu sebelah pemandu.. mcm bunyi kat centre lock...
    nak buat mcm mana yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm salam... kete aku pun penah alami perkara yg sma... kadang2 smse ada bunyi tu aku letakkan jari pd butang centre lock trus senyap... menandakan butang tu kurg fit n longgar.... aku xde lg wat DIY kat citu sbb kdg2 je berlaku... tp keseluruhan panel centre lock tu aku dh kemaskan blik kedudukannya....

      Padam
  10. salam bro...cam na solve pintu kereta mslah ssh ckit nk ttup pintu belakang belah kiri... klo nk tutup kne tolak kuat ckit...cm na buat ye bro??tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.... em, kete persona mmg pintu belakang tu kne ttp kuat ckit... hnye jangka hayat kete je yg merubah masalah tu nnt... lama2 ia akan lbh mudah ditutup.... klo bro perasan pintu belakang lebih ringan dr pintu depan... mgkin tu slah satu faktor prlu ditolak kuat ckit utk ttp pintu belakang kete persona....

      Padam
    2. Salam. sy pakai persona baseline elegance baru sebulan. pn ada masalah yg sama. pintu belakang dua2 belah susah nk tutup. bila pegi SC, mekanik ckp getah masih keras. tp aku rs mcm xlogik je sbb material getah yg diorg pakai mesti sama kn? last2 check sendiri..rupanya hook hitam (yg kat body) diorang x pasang betul2 (kat hook dgn body ada tanda utk disamakan) last2 bawak kat kedai body mintak diorang adjust sket je. kena la caj RM 5. hehehe...nk buat sendiri pn boleh cuma nk buat elok2 sbb takut pintu senang sgt tertutup (hook terkedalam sgt) atau pintu nampak renggang (hook terkeluar sgt). try adjust ngam2 je...hehe..sekadar berkongsi (",)

      Padam
    3. thanks atas perkongsian anda tu...

      Padam
  11. bro Fakhrul..kalau lalu jalan tak rata ada bunyi kat pintu... macam punyi braket cermin gitu.. macam mana nak buat DIY supaya dah tak bunyi... persona nak terlalu senyap bila ada bunyi2 halus macam tu mmg mengganggu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. em, dapat cam tak kat pintu mana yg bunyi... klo dapat cam bukak cover pintu tu tengok wayar2 keras yang berlaga kasi ikat dengan kabel tight... tapi kalau bunyi dari luar mungkin bunyi absorber dah nak rosak kot... aku punya kereta pun ada bunyi sikit tapi aku xtuko lagi... adik aku dh tuko absorber baru dia cakap dah xde bunyi...

      Padam
    2. Salam bro Fakhrul...nk tnye ni mcm mane nk hlang kan bunyi angin msuk kat cermin pintu depan belah kiri...dlm pndangan saye n pomen proton angin 2 masuk dari celah cermin 2...dh tkar getah cermin tetap ade bunyi.. .naek tebal muke gi proton servis tkar getah tu...2 kali bro msih xelok...help me bro...

      Padam
    3. wslm... masalah angin masuk tu timbul apabila lagi laju pandu lagi kuat bunyi angin masuk ke mcmane? pengalaman aku sblm ni cb perhatikan dari luar kedudukan pintu tu tutup rapat & tepat pada kedudukan dia ke tidak... klo kurg tepat contoh frame tingkap sedikit terkeluar kne bengkokkan ke dalam cikit frame tu... klo xbrani buat mintak bengkel yg buat...

      Padam
  12. Bunyi tu pintu sebelah pemandu.. Pintu lain ok...

    BalasPadam
  13. Bro betul kan center lock or nk check mcm ner

    BalasPadam
  14. Bro betul kan center lock or nk check mcm ner

    BalasPadam
  15. Bro betul kan center lock or nk check mcm ner

    BalasPadam
  16. Salam bro. Nak tanya sikit. Ada bunyi yang tak menyenangkan + serabut perutttt Hahahaha dekat bahagian pintu/ tayar belakang belah penumpang. Dulu ingat absober, jadi dah tukar sekali dgn tayar + tulang anjing. Tapi berbunyi lagi. Pintu tue x cengkam betul2 boleh jadi ke? Bunyi diaaa kreeeeek kreeeekkk macam benda2 plastik yang bergesel. Stresss Hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau bro pakai persona M atau H-line cuba bro tengok pada hook seat belakang. kadang2 dia tak fit clip pada seat. saya selalu tambah tape pada hook dia. so far ok.

      Padam
  17. Dashboard new persona ada vibrate. Kekadang kuat. .mcm skru longga. .dh dua tmpat aku g. .tp jd blik. .ada cara x. .bia aku bt je sendiri. Sekian

    BalasPadam